|   | 
  • Hakan Çitmen

    Türkiye’nin Otomobili !!! Algılar Ve Gerçekler

    Her şey ayrıntılarda gizli!!!

                60 yıllık hayal gerçek oluyor sedalarıyla tanıtımı yapıldı. Gerçekten bir özlem bir hasret…Arkasında devlet desteğini onlarca medya organını alarak büyük, ihtişamlı bir reklam kampanyası yürütüldü.

                Görüş fark etmeksizin, millet adına gerçekten gurur verici. İnsanın vatanseverlik duyguları kıpraşıyor, yüreği hopluyor amaİşte “O ama” çok önemli…

                Üretim Bursa Gemlik'teki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arazisinde yapılacağını açıklanınca, hemen geçmişte çıkan haberleri taradım. Baktım ki, Gemlik, Olası Marmara depreminde, depremin başlayacağı ve en çok hissedilecek merkezi üslerinden birisi… Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Büyük risk var. Gemlik'te bulunduğu konum itibarıyla, vatandaşın anlayacağı dil üzerinden söylüyorum, çok çürük zeminlerde, balçık araziler üzerine kurulmuş olunca, Allah korusun en ufacık depremde bile yerle yeksan olacak” dedi.

    SORU-YORUM?

    Yüksek deprem riski olan bölgeye, Milyar Dolarlık yatırımı neden yapıyorsunuz?

                Fabrika yapımının 2020’de bitmesi, yerli otomobilin ilk üretiminin de 2022’de tamamlanması hedefleniyor. Yatırım süresi 13 yıl olarak söylendi. Gerek görülürse, 6 buçuk yıl daha uzatılacağı söyleniyor.

    SORU-YORUM?

    Üretiminin bu kadar kısa sürede olması, yatırım süresinin 13 yıldan uzun sürmesini nasıl açılıyorsunuz? Bu kadar kısa sürede bu altyapı imkanını ve yetişmiş personeli nasıl tedarik ettiniz?

                Üretimi gerçekleştirecek olan babayiğitler, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş., kısaca TOGG. Aynı zamanda üretilecek aracında ismi.

    SORU-YORUM?

    Bu şirketin, yetkilileri neden ortalıkta yok? Neden hiçbirisini yapacakları aracı anlatırken, bir TV programında plan ve programlarını anlatırken görmüyoruz?

                2019’un ilk  9 ayına ait açıklanan toplam otomobil satışları 7562 adette kaldı . Bunun 7424 adedi hibrid modellerden, 138 adetlik bölümü ise %100 elektrikli modellerden oluştu. Son rakamlar ile birlikte, Türkiye’de toplam 1310 adet %100 elektrikli otomobil trafikte.

    SORU-YORUM?

    Halkı, elektrikli otomobil kullanmaya nasıl teşvik edeceksiniz?

                En büyük muamma fiyatı konusundadır. Çünkü fiyatının ne olacağını kimse söylemedi. Sadece muhtemel fiyatlar var. Türkiye de tercih B ve C segmenti araçlar. Yani ucuz olan araçlar. Satışların, fiyatlarla doğrudan ilişkili olduğunu biliyoruz. Rakip ve Dünyanın en büyük üreticisi olan Tesla’nın en düşük model 3 fiyatları 40 bin dolar. . Fiyatlar eğer rakiplerinin fiyatına yakın ve cazip denilecek bir fiyat olmazsa alınması mümkün değildir. Yoksa garanti edilen hedef üretim yakalanamaz.

    SORU-YORUM?

    Aynı veya benzer özellikteki otomobillerle yakın fiyatlı olmasının ne avantajı olacak? İhtimal dahilinde telaffuz edilen 200 bin Liralık fiyatı( 2 yıl sonra kur ve maliyet sebebi ile belki 300 bin olabilir) halk için nasıl cazip olabilir? 2 yıl sonrasında artan kur ve maliyetlerle birlikte yükselecek fiyat, halkın alım gücünün çok ötesinde değil mi?

                Çin'de sadece 2015 yılında 200 bin elektrikli araç satıldı. Aynı yıl ABD'de ise 110 bin elektrikli araç satışı gerçekleştirildi. Tesla’nın patentleri ve pek çok farklı modeli var. Üretim kapasitesi 590 bin adet. Son 12 aylık satış rakamı 350 bin adet. Patentimiz yok, 2 yıl sonra üretime başlanacak. Kapasitesi 13 yılda 175 bin adet. İç pazarda fiyat olarak cazip kılınması lazım. Dış pazarda kurtlar sofrası. Zaten pazarın hali hazırda sahipleri var ve çok güçlüler. Satış rakamları 1 milyon adede ulaştı. Toyota, VW ve BMW gibi elektrikli araç teknolojilerini çok erken bir dönemde kabul eden üreticiler, performans ve maliyet açısından önemli geliştirmelere imza atıyorlar. Şarj altyapısına bakıldığında dünya çapında 350 kWh değerlerine ulaşan istasyonlar kurulmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz 10 yıla göre batarya menzilleri dört kartına kadar çıktı. Bunu yaparken de yaklaşık yüzde 80 oranında batarya maliyetleri düşürüldü. Yakın gelecekte elektrikli araçlar bu anlamda konvansiyonel araçlarla eş değer rekabete ulaşacak, hatta daha iyi fiyatlara satışa çıkacak”

     SORU-YORUM?

    Çin, Almanya ve Amerika gibi hem büyük bir pazar hem de en büyük üretici konumundaki ülkelerle nasıl rekabet edeceksiniz? Toyota, Volkswagen, Tesla BMW, Ford en büyük rakiplerOnların sahip olduğu ileri teknoloji ve yılların vermiş olduğu teknolojik birikimi nasıl yakalayacaksınız?

                Ülke olarak, akaryakıt ihtiyacının neredeyse tamamını ithal eden, buna karşı elektrik üretiminin şimdilik yüzde 45-50'lik bölümünü yerli kaynaklarla karşılayan bir ülkeyiz.

    SORU-YORUM?

    Bağımlılığımız bu kadar fazlayken, Elektrik faturaları da bu kadar zamlı geliyorken, sanayici de aynı zamlardan mağdur olmuşken, bu zamlı fiyat nasıl vatandaşa yansıtılmayacak?

                Tüm karayolu ağında, halka açık şarj cihazlarının altyapılarının yürütülmesi göz önünde bulundurulduğunda, şarj istasyonları  ve donanımları çok önemli olacak.

    SORU-YORUM?

    Şarj istasyonlarını, halkın kolay ulaşması ve bu istasyonların yaygın hale gelmesi için  ne yapacaksınız?

                Pil ve Aküler şu anda, yerleşik teknolojilere kıyasla, elektrikli araçların maliyetinin yüksek olmasının ana sebebi. Çünkü çok pahalı. Batarya üretimini de, biz yapacağımıza göre…

    SORU-YORUM?

    Dünyanın enerji depolama konusunda sıkıntı yaşamasına rağmen bununla ilgili Ar-ge çalışmaları milyar dolarlık bütçeler ayrılıyor. Bizim yerli Ar-Ge’miz nerede ve ne yapabilmektedir? Bütçesi ne kadardır?

                Umuyorum ki, Bu iş bir müddet sonra parti propagandasına dönmesin. Ama olacağa benziyor. 3-5 tane otomobil göründü diye dünyaya ayağa kalktıysa uzaya araç göndermeyi planlayan, Tesla’nın hamlesi si dünyada kimse oturmamalıydı. İşte hayaller işte gerçekler.

                Katma değeri yüksek ihraç edilebilir ülkeye ciddi döviz girdisi sağlayan bir yatırım yapılmasına karşı değiliz. Ama bu işin altından öyle kolayca kalkılmaz. Yılların birikimi ve tecrübesi bile yetersiz kalır. İyi yetişmiş mühendisleriniz olmalı ve bunlar dünyanın da en iyileri olmalı. Çünkü yüksek teknolojinin daha büyük maliyeti vardır.

                Sadece 2019 da görücüye çıkan 20 tane elektrikli otomobil var. 2022’ye kadar neler olacak kim bilir!

                Demem O ki, Fabrikası kurulmadan, araçlar cazip fiyatıyla piyasaya sürülmeden ben bunun gerçek olduğuna inanamıyorum. Ne zaman araç yollara çıkar, ne zaman araçlar hem kamu kurumlarınca hem de vatandaşlar tarafından tercih edilir? Memnuniyet duyulur işte o zaman, desteğimiz bu işin arkasındadır.

     

    .                                                                                                    

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.