|   | 
  • Uyuz, bulaşıcı bir hastalıktır


    Uyuz, bulaşıcı bir hastalıktır
    Dermatolog Efşan Gürbüz Yontar, uyuz hastalığıyla ilgili vatandaşları uyararak, "Uyuz, bulaşıcı bir hastalıktır. 15 veya 20 dakikalık bir süre içerisinde bulaşabilmektedir" dedi.

    Dermatolog Efşan Gürbüz Yontar, son günlerde meydana gelen uyuz salgınlarına dair bilgiler verdi. Uyuzu, kaşıntılı ve parazitel bir deri hastalığı olarak tanımlayan Gürbüz Yontar, hastalığın kuluçka döneminin 2 ile 4 hafta arasında sürdüğünü ifade etti. Son günlerde hastalığın görülme sıklığındaki artışı, ülkeye yapılan göçlere bağlayan Gürbüz Yontar, "Uyuz hastalığında geceleri artan bir kaşıntı söz konusudur. Bunun yanında sıcak duş ve banyo sonrası şiddetli bir kaşıntı meydana gelir. Hastalarda kaşıntı yeni ortaya çıktıysa ve aile bireylerinde de bu artış gösteriyorsa bu durumda uyuz hastalığından şüphe ederiz. Böyle bir durumda mutlaka uzman bir dermatoloğa başvurulmalıdır” dedi.

    GİYİSİLERİN EN AZ 60 DERECE YIKANMASI GEREKİR

    Tedavi süresinde uzmanın önerdiği ilaçların, söylendiği biçimde boyun ve kulak arkasından başlayarak tüm vücuda uygulanması gerektiğini kaydeden Yontar, ilk banyonun belirlenen süre sonunda yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kıyafetlerin yıkanırken dikkat edilmesi gereken konulara değinen Gürbüz Yontar, "Bunun yanı sıra, çıkarılan giysilerinin en az 60 derecede yıkanması gerekmektedir. Yıkanamayacak kıyafetlerin ise, bir poşet içerisinde ağzı bağlı bir şekilde en az üç gün süreyle kapalı tutulması gerekmektedir.  Ayrıca uyuz tedavisinde tüm aile bireyleri ilaçlanmalıdır. Evin içerisinde yaşayan bütün bireyler bu sürece dahil edilmelidir” şeklinde konuştu.

    KULAKTAN DOLMA TEDAVİLER SONUÇ VERMİYOR

    Halk arasında bir uzmana gitmeksizin, kükürt ve kükürtlü sabun kullanımı gibi bazı yanlış tedaviler uygulandığına dikkat çeken Efşan Gürbüz Yontar, “Bizler bunların hiçbirini önermiyoruz. Çünkü bunlar deriyi daha fazla tahriş ediyor ve yanlış tedaviler sonucu bize gelen uyuz hastalarında ekstra bir de deri tahrişine karşı tedavi uygulamak durumunda kalıyoruz. Bu nedenle hastalar gece kaşıntısı veya yeni başlayan bir kaşıntı fark ediyorsa mutlaka bize başvurmalıdır” diye konuştu.

    'UYUZ BULAŞICI BİR HASTALIKTIR'

    Uyuzun kadın ve erkek ayrımı yapmaksızın tüm yaş gruplarında görüldüğünü belirten Yontar, hastalığın bulaşma şekillerine dair şunları söyledi: “Uyuz, bulaşıcı bir hastalıktır. 15 veya 20 dakikalık bir süre içerisinde bulaşabilmektedir. Özellikle buluşma aşamasında yakın temas, el ele tutuşması ve sarılma gibi faktörler var. Bağışıklık sistemi düşük olan bireylerde daha çabuk konmaktadır. Uyuz hastalığı geçirmiş kişilerde bu hastalık daha çabuk ortaya çıkmaktadır. Bebekler ve yaşlılar bu grupta şansız durumdadır. Parazit sayısı bu bireylerde biraz daha fazladır. Bizler vücudumuzu kaşırken aslında paraziti kaşıyarak yumurtalarını tahrip ediyoruz. Ancak bebekler ve yaşlılarda kaşınma durumu daha az olduğu için parazitler vücutta daha uzun süre yaşamaktadır.”



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.