|   | 
  • Kalp Krizinde Acil Müdahale


       Kalp Krizinde Acil Müdahale
    Kalp krizi kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı kalıcı hasara uğraması sonucu meydana gelir.

    Kalp krizi kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı kalıcı hasara uğraması sonucu meydana gelir. Kalbi besleyen damarların kan akımının çeşitli nedenlerle ani azalmasına veya kesilmesine bağlı olarak gelişen ve o damarın beslediği kalp kasında çeşitli derecede hücre ölümü ile sonuçlanan ve kalp krizi olarak bilinen bir hastalıktır. Hastaların kalp krizinden kaybedilmelerinin önlenmesi olayın ilk anından itibaren en kısa zamanda hastaneye ulaşmasına bağlıdır. Her 5 ani ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmektedir. Kalp krizi yetişkinlerdeki ani ölümün başlıca nedenlerinden biridir. Kalp krizi geçirerek ölenlerin sayısı günden güne artıyor. Genelde kalp krizi geçirenlerde ölümlerin çoğu ilk 60 dakikada gerçekleşiyor.

    Peki, kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlarız?

    Kalp krizi geçiren kişilere erken müdahale ise can kurtarıyor. Hasta, kalp krizi geçirip geçirmediğini ise tam anlayamıyor. Bu konuda uzmanlar vatandaşları uyarıyor.

    Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, kalp krizi belirtilerinin göğüsten gelen ağrıyla başladığını, terleme ile birlikte nefes almakta zorluk çekildiğini, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler gösterdiğini söyledi.

    ?Kalp hastalıklarından ölümler üst sıralarda yer almakta ve kişi kalp krizini kendisinin nerede, nasıl yakalayacağını bilememekte. Otobüste, yolda, spor anında aniden kalp kriziyle karşılaşabiliriz. Bilinen bir kalp hastalığınız yoksa ancak durup dururken gelen göğüste bir ağrı, sıkışma hissi, nefes alamama soğuk soğuk terleme ve tansiyon düşüklüğü varsa aklınıza kalp krizi geçiriyor olabileceğiniz gelmesi lazım.?

    PEKİ, KALP KRİZİ GEÇİRİRSEK YA DA YANIMIZDA KALP KRİZİ GEÇİREN BİRİNİ GÖRÜRSEK NASIL MÜDAHALE ETMELİYİZ?

    Kalp krizi esnasında yalnızsanız:

    Kişinin kalp krizi geçirdiği esnada tıkalı olan damarını açabilmek için yapacağı bir manevra yok. Bunun yanında;

    Öncelikle ağrı başladığı anda telefonla yakınlarınızı arayarak durumu haber verin.

    Bulunduğunuz yerin kapısını aralık bırakın. Bu, yardıma gelecek olan kişinin işini kolaylaştırmış olur.

    Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Yeni başlamış bir pıhtıyı yerinden sökme ihtimali çok düşük olsa da burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürün.

    Evde aspirin varsa, bir bardak su ile alın.

    Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeyin.

    Pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın.

    Yardım gelmesini, yatarak ya da oturarak bekleyin. Kesinlikle ayakta beklemeyin. Çünkü kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma sorunu olmaması gerekir. Eğer kişi düşerek başını çarpmışsa, kalp krizi ile ilgili yapılacak tedaviler, başa alınan darbe nedeniyle yapılamayabilir.

    Ağrıyı azaltmak için egzersiz yapmayın.

    Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve tıkalı olmayan damarların da daralmasına neden olabilir.

    Bir kişi yanı başınızda kalp krizi geçirdiyse;

    Sağlık deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, başka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.

    Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.

    Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın

    Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın

    Üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşetmek, kravatı çözmek gibi yardımlarda bulunun

    Önemli olan, hastayı tetkik ve tedavilerinin, yerinde ve uygun şekilde yapılabileceği bir hastaneye ulaştırmanızdır



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.