|   | 
  • AIDS’in erken teşhisi hayat kurtarıyor


    AIDS’in erken teşhisi hayat kurtarıyor
    Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hava Aydın, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada 40 milyona yakın hasta olduğunu hatırlatarak artık erken tanıyla AIDS dönemine geçişi engelledikleri veya çok çok ötelediklerini söyledi.

    Dünya genelinde AIDS veya HIV enfeksiyonuyla ilgili toplum farkındalığını artırmak amacıyla 1988 yılından beri her yıl 1 Aralık, 'Dünya AIDS Günü' olarak kutlanmaktadır. AIDS, ilk kez 1981 yılında tanımlanmış ve neden olan virüs, 1984 yılında izole edilerek HIV adını almıştır. Son yıllarda hastalığın tedavisinde önemli gelişmeler kaydedilmiş ve HIV, ölümcül hastalık kategorisinden çıkarak kronik hastalıklar sınıfına dahil edilmiştir.
     
    İmperial Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hava Aydın, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, HIV hastalığının dünya genelinde 1983-84 yıllarından itibaren bulaşıcı bir hastalık olarak görüldüğünü belirtmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2023 verilerine göre dünya genelinde 40 milyona yakın HIV hastası olduğu ifade edilirken, Türkiye'de 2022 verilerine göre 36 bin vaka tespit edilmiştir.
     
    Dr. Aydın, HIV hastalığının bulaş yollarının cinsel temas, kan ürünleriyle temas ve gebelik döneminde anneden bebeğe geçiş olduğunu vurgulayarak, özellikle riskli temaslar yaşamış kişilerin bu hastalıklardan korunmalarının önemine dikkat çekmiştir. Dünya genelinde HIV pozitif olan kişilerin yaklaşık yüzde 45'inin hastalığının farkında olmadığını belirten Dr. Aydın, bu oranın büyük bir önem taşıdığını ifade etmiştir.
     
    Erken tanı ve tedavi ile AIDS dönemine geçişin ötelenmesinin veya engellenmesinin mümkün olduğunu belirten Dr. Aydın, HIV hastalığının tanısının konulması, tedaviye başlanması ve başarılı bir şekilde tedavi edilmesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün HIV'in önlenmesi konusundaki eylem planının temelini oluşturduğunu söylemiştir. Özellikle riskli temaslarda bulunan kişilerin HIV testlerini düzenli olarak yaptırmalarını önermiştir.
     
    HIV hastalığının artık ölümcül kategorisinden çıkarak kronik hastalıklar sınıfına dahil edildiğini kaydeden Dr. Aydın, hastalığın tedavisindeki başarıların önemli olduğunu ve HIV pozitif bireylerin normal yaşam sürelerini tamamlayabildiklerini ifade etmiştir. Dr. Aydın, aşı ve HIV hastalığının önlenmesi üzerine yapılan çalışmaların umut vaat ettiğini ve bu alandaki gelişmeleri beklediklerini belirtmiştir.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.