|   | 
  • Bitkiler de masum değil


    Bitkiler de masum değil
    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müberra Koşar, yaygın kanının aksine bitkisel tedavinin tamamen doğal olmadığını, bitkilerin de ilaçlar gibi yan etki barındırdığını söyledi.

    ERÜ Eczacılık Fakültesi Eczacılık Meslek Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müberra Koşar, doğal olduğu düşünüldüğü için bilinçsizce kullanılan bitkilerin içindeki etken maddelerin aslında kimyasal bileşiklerden oluştuğunu ifade etti.

     

    Bitkilerin içeriğindeki kimyasal bileşiklerden dolayı zararlı olabileceğini belirten Prof. Dr. Koşar, “Bitkilerle tedavi denildiğinde halkımızın en fazla yanlış anladığı şey her doğal olan şey zararsızdır algısıdır. Bu çok yanlış bir tabirdir. Doğal olan her şey yine zararlıdır” dedi. 

     

    Bitkisel ürünlerin tıbbi ilaçlarda olduğu gibi belirli dozlarda kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Müberra Koşar, bitkilerin uzman önerisi ile sadece eczanelerden alınması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Koşar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     

    “Bitkilerde en önemli şey bitkinin adının doğru konulmasıdır. Örneğin papatyaya benzeyen birçok bitki var ve bunların içerisinde zehirli olanlar da var. Dolayısıyla biz bu ürünlerin tam teşhisini bilen kişilerden alarak kullanmalıyız. Kalitesinden emin olduğumuz bitkileri kullanmalıyız. Aksi takdirde hem hiçbir etki elde edemeyiz hem de tamamen istemediğimiz etkiler ortaya çıkabilir. Ayrıca bitkilerin içerisindeki etkin bileşimler tamamen kimyasal moleküllerdir. Yani bir maddeyi bitkiden izole edip hapın ve şurubun içerisine koyduğunuzda nasıl ilaç oluyorsa yine bitkiyi kullandığınızda bu içerisindeki etkiyi gösteren madde yine bir kimyasal moleküldür.

     

    Bu nedenle bitkisel ürün olsa da önce doğru tanımlanıp içerisindeki etken madde belirlenmeli, sonra da hangi dozda kullanılacağı belirlenmelidir.” 




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.