|   | 
  • Çocuklarda Alerjik Reaksiyonlara Dikkat


    Çocuklarda Alerjik Reaksiyonlara Dikkat
    Genelde mevsim geçişlerinde, sonbahar ve ilkbahar aylarında çocuklarda alerjik hastalıklar artabiliyor.

     Genelde mevsim geçişlerinde, sonbahar ve ilkbahar aylarında çocuklarda alerjik hastalıklar artabiliyor. Bebeklerde ve küçük çocuklarda genelde atopik alerjiler ya da gıda alerjileri gibi, alerjik hastalıklar oluşur.

    Alerjiler, farklı yaş gruplarında farklı şekillerde belirtiler verir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda genelde atopik dermatit (egzama) ya da gıda alerjileri gibi, alerjik hastalıklar oluşur. Atopik dermatiti olan çocuklar, okula başlamalarından itibaren, alerji ve astım riski altındadırlar.

    Tipik olarak bu tür alerjinin erken belirtisi tüm çocuklarda %10 ila 20 oranında, özellikle bebeklik döneminde sık görülür. Atopik dermatit; egzama, döküntü oluşumu ile karakterizedir. Döküntü genellikle kırmızı ve kuru, küçük kabarcıklar ve pullanma şeklindedir.
     
    Bebekler ve çok küçük çocuklarda bu döküntü bölgesi; kafa derisi, yüz (özellikle yanaklar), göğüs, gövde, kollar ve bacakları içerebilir. Büyük çocuklarda döküntü daha çok, dirsek önünde ve dizlerin arkasına görülür.

    Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Hasözler, alerjik durumların çevresel, gıdasal ve genetik şeklinde ortaya çıktığını belirterek en çok yeni doğan döneminde yanaklarda kızarıklık ve kabuk bağlama şeklinde gösterdiğini söyledi.


    ?Atopik bünye, alerjik bünye son dönemlerde çocuklarda daha sık karşılaşmaktayız. Bu konuda yediğimiz içtiğimiz gıdalar sorumlu olabildiği gibi çevresel faktörlerde bu alerjileri azdırıyor olabilir. Atopik bünye aslında genetik bir tablodur ailede tek taraflı olurken ihtimal yüzde 30 iken iki tarafta olursa yani hem anneden hem babadan gelen genlerden alerjiye yatkınlık varsa bu ihtimal yüzde 50?lere dayanabilmektedir. Yeni doğan döneminde özellikle yanaklarda kırmızı, su kağamlı kabuk bağlayan kuruttuğu lezyonlarla ki aileler genellikle öpüldüğünden olduğunu zanneder bu tip cilt reaksiyonuyla başlayan Atopik bünyeli çocuklarda zaman zaman yedikleri ek gıdalarla ilişkili olarak aşırı cilt reaksiyonlarıyla karşılaşılabilmektedir.?

    Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Hasözler, bir yaşın altındaki çocuklarda bazı meyve, sebze ve gıdalar kesinlikle yedirilmemesi gerektiği uyarısında bulunarak çocukların giysi ve yataklarında yün yerine elyaf tercih edilmesini tavsiye etti.
    ?Bu özellikle ek gıda geçiş döneminde alerjik bünyeli çocuklarda bazı gıdaların çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olacağı bilinmelidir. Örneğin çilek, domates, çikolata, bal, yumurta beyazı gibi gıdalar 1 yaşın altında çok tercih edilmemelidir. Pekmez Türk toplumunda çok tüketilen bir gıdadır. Çokta yararlı bir gıdadır. Ama bazı çocuklarda alerji yapabileceği için öncelikle 1 kaç gün 1 çay kaşığı dozunda denenerek vücutta bir kaşıntı döküntü yapmıyor ise tercih edilmelidir. Özellikle bütün yaş guruplarında bu boyalı şekerler, hazır abur-cubur dediğimiz hazır gıdalar tercih edilmemelidir. Atopik bünyeli bir çocukta özellikle hırıltı ataklarıyla geliyorsa gribin akabinde geniş sekresyonlara bronşları çok tahriş ediyor ve buna bağlı hırıltı atakları oluyorsa böyle durumlarda çevresel faktörleri, dış alerjenleri minimize etmemiz gerekir. Dış alerjenler diyebileceğimiz tablo özellikle yünlü kıyafetler ve çocuğun en çok zaman geçirdiği yatak odasını alerjenlerden uzak tutmamız lazım. Bunun için çocuğun yatağında yorganında mümkünse yün tercih edilmemelidir, elyaf tercih edilmelidir. Yine çocuğun yattığı yatak odasında tüylü halı olmamalıdır. Bunun yerine kilim tercih edilebilir. Yine canlı çiçek yattığı odada tercih edilmemelidir. Yine en çok yapılan yanlışlardan bir tanesi tüylü oyuncaklar çocuklarda çok tercih edilmektedir ki alerjik, atopik bünyeli çocuklar bu tüylü oyuncaklarla oynadığında bunların içerisinde mayt dediğimiz mikroplar das dediğimiz tozlar vardır. Bunlar ortamda uçuşur alerjik dediğimiz çocuklarda, bronşlarda alerjik reaksiyonlara, hırıltı ataklarına neden olabilmektedir.?
    Dr. Ahmet Hasözler çocuklarda gribin akabinde hırıltı varsa kesinlikle bir uzmana başvurmak gerektiğini söyleyerek, alerjilere çok maruz kalan çocukların ileride astım, kalıcı mevsimsel alerjilere yakalanabilme riski taşıdığını belirtti.
    ?Bu şekilde özellikle gribal enfeksiyonların akabinde hırıltılı akabinde gelen çocuklar mutlaka uzman çocuk hekimine ya da çocuk alerji uzmanları tarafından değerlendirilmeli gerekiyorsa ilaçla kontrol altına alınmalıdır. Bir diğer noktada özellikle İlkbahar ve Sonbahar ayları alerjenlerin azdığı aylardır. Sonbaharda hava değişimlerinin getirdiği gribal artış çocuklarda alerjenleri tetiklemektedir. Kreş, anaokulu, ya da ilkokuldaki okul çağındaki çocuklar toplu yerlerde yaşayan çocuklar daha çok gribal enfeksiyonlara daha çok hastalıklara maruz kalacağı için bu çocukların grip aşısı Eylül ayın içerisinde yapılması önerilmelidir. En önemli şey dış alerjenlerden çocukları mümkün olduğunca uzak tutmalı ve süreç olarak en az 7-8 yaşa kadar dikkat etmeliyiz. Çoğu hastamız 7-8 yaşından sonra eğer dış alerjenlere çok maruz bırakılmadıysa Sonbaharda ve ilkbaharda bazı ataklar geçirdikten sonra genel olarak rahatlamaktadır. Ama bazı hastalarımız dış alerjenlere çok maruz bırakıldıkça alerji işi ilerlemekte ve astıma, mevsimsel alerjik rinte kadar uzayan çeşitli alerjik tablolarıyla karşılaşmaktayız.?



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.