|   | 
  • En çok ölüme neden olan kanser, akciğer kanseri


    En çok ölüme neden olan kanser, akciğer kanseri
    Akciğer kanseri, dünya genelinde kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak bilinir.

    Erken teşhisin tedavi şansını artırdığı bu hastalıkla ilgili olarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı'na özel açıklamalarda bulundu. Dr. Işık, hastalığın görmezden gelinmemesi gereken risk faktörleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
     
    Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, akciğer kanserinin sadece sigara içenlerde değil, sigara içmeyenlerde de görülebileceğini vurgulayarak, "Ancak sigara içen kişilerde bu riskin çok yüksek olduğunu unutmamak önemlidir" dedi. Sigaranın vücuda 4 binden fazla kimyasalın girmesine neden olduğunu belirten Dr. Işık, bu bağımlılığın akciğer hücrelerine zarar verdiğini ve zamanla bu hasarın kanser oluşumuna neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, akciğer kanserine yol açabilen diğer faktörler arasında radon ve asbest gazlarına uzun süre maruz kalmanın yanı sıra ailede akciğer kanseri öyküsünün bulunmasını da öne çıkardı.
     
    Dr. Işık, akciğer kanserinin sinsi bir hastalık olduğunu ve erken teşhisin önemine vurgu yaparak, risk altındaki bireylerin düzenli sağlık kontrollerini yaptırmalarının gerektiğini belirtti. Akciğer kanserinin belirtilerinin kişiden kişiye değişebildiğini ve ileri evrelerde teşhis edildiğinde tedavi şanslarının düşebileceğini söyleyen Dr. Işık, "Düzenli kontrollerin aksatılmaması hayati önem taşır" dedi.
     
    Göğüs hastalıkları uzmanı, sigara içenlerin ve sigara dumanına maruz kalanların özel olarak yılda bir kez düzenli kontrole gitmelerini önerirken, 50 yaşını geçmiş ve sigara içmiş kişilerin akciğer kanseri taramasından geçmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Dr. Işık, "Kontroller, hastanın durumuna göre değişebilir. Sigara öyküsü bulunan kişilerin düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmeleri, akciğer kanseri taramalarından geçmeleri, hastalığın erken evrelerinde tespit edilmesine yardımcı olabilir" dedi. CDC'nin (Centers for Disease Control and Prevention) ise 50-80 yaş arasındaki herkesin akciğer kanseri taramasından geçmeyi tavsiye ettiğini belirtti.
     
    Akciğer kanseri ile mücadelede farkındalığın artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Işık, toplumda bilinçli ve düzenli sağlık kontrolleri yapan bireylerin sağlıklı bir yaşam sürme şansını artırabileceğini ifade etti.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.