|   | 
  • Göze Herhangi Bir Yabancı Cisim Kaçtığında Mutlaka Hekime Başvurulmalı


    Göze Herhangi Bir Yabancı Cisim Kaçtığında Mutlaka Hekime Başvurulmalı
    Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, Kurban Bayram?ında kurban kesimi, et ve kemik parçalanmaları sırasında göze kaçabilecek yabancı cisimlere karşı dikkatli olunmasını istedi.

    Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, Kurban Bayram?ında kurban kesimi, et ve kemik parçalanmaları sırasında göze kaçabilecek yabancı cisimlere karşı dikkatli olunmasını istedi. Prof. Dr. Özkırış, göze karşı alınacak darbe, yabancı cisim kaçması gibi durumların ileri aşamada görme kaybına neden olabileceğine dikkat çekti. Göze herhangi bir yabancı cisim kaçtığında mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirten Özkırış, "Kendi imkanlarımız ile çıkarmaya çalışılmamalıdır. Aksi takdirde ciddi görme kayıpları ile sonuçlanabilen enfeksiyonlar, kornea bulanıklıkları gelişebilir." uyarısında bulundu.

    Kurban bayramında et kesimi sırasında oluşabilecek göz yaralanmaları ve yapılması gerekenlerle ilgili açıklama yapan Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, uyarılarda bulundu. ?Et kesimi esnasında delici göz yaralanmaları bıçak veya satır gibi keskin cisimlerle oluşabilir? diyen Prof. Dr. Özkırış, ?Bu durumda oluşabilecek kanamalar kornea ile renkli tabaka olan iris arasında, gözün arka kısmındaki camsı cisim veya retina tabakasında olabilir. Bu durum şiddetli künt travma ve göz duvarının yırtılması ile sonuçlanabilir. Bu süreçte acil cerrahi müdahale gerekir. Künt darbeler gözün ağ tabakasında da problemlere yol açabilir. Bu tabakada oluşabilecek yırtıklara bağlı gelişen retina ayrılması acil olarak tedavi edilmediği takdirde; kalıcı görme kayıpları ile sonuçlanabilir. Künt darbeler sonucu retina tabakasının en hassas olan ve ışınların odaklandığı sarı nokta bölgesinde şişme (ödem) sonucunda görme kayıpları da gelişebilir.?

    Prof. Dr. Abdullah Özkırış, ilk anda farkına varılmasa da aylar veya yıllar sonra travmanın geç etkileri olan katarakt, göz tansiyonu ve retina ayrılması gibi durumlarla da karşılaşılabileceğine işaret ederek, ?Bu nedenle göze travma alan olgularda uzun süreli takip önemlidir? diye konuştu. 

    EMNİYET KEMERİ GÖZE GELEBİLECEK ZARARI AZALTIR

    Bayramlarda seyahatlerin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkırış, ?Şehirlerarası yollarda yoğunluğun artması ile ülkemizde sık görülen trafik kazalarında cam parçaları da delici yaralara sebep olabilmektedir. Emniyet kemerinin takılmasının bu tür yaralanmaları azaltıcı rol oynadığı da bilinmektedir. Delici bir yaralanma durumunda göz duvarının bütünlüğünün bozulması söz konusudur ve acilen cerrahi girişim gerektirir. Yaralanmanın şekline göre tetanoz aşısı yapılması da gerekebilir. Delici yaralanma geçirmiş bir göze bası uygulanmaması gerekir. Hastanın göz kapaklarını güç kullanarak açmaya çalışmak basıyı arttırabilir ve göz içi dokuların yaradan fıtıklaşmasına neden olabilir. Yaralı göz ovuşturulmamalı, batan bir cisim var ise çıkarılmaya çalışılmamalı, eski göz merhemleri ve damlaları kullanılmamalı, aspirin ve diğer ilaçlar kanamayı artırabileceği için alınmamalıdır? uyarısında bulundu. 

    Prof. Dr. Özkırış, göze yabancı cisim kaçtığında neler yapılması gerektiğini de şöyle sıraladı; Acil tedavi gerektirir. Yabancı cismin çıkarılması, antibiyotikli göz damlaları kullanımı ve gözün bantla kapatılması gerekebilir. Daha sonra gelişebilecek enfeksiyonlar yönünden de belli aralıklarla kontrol gerekir. Göze herhangi bir yabancı cisim kaçtığında mutlaka hekime başvurulmalı ve kendi imkanlarımız ile çıkarmaya çalışılmamalıdır. Aksi takdirde ciddi görme kayıpları ile sonuçlanabilen enfeksiyonlar, kornea bulanıklıkları gelişebilir.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.