|   | 
  • Hafızayı Güçlendiren Kakaonun Fazla Tüketimi Kilo Aldırıyor


    Hafızayı Güçlendiren Kakaonun Fazla Tüketimi Kilo Aldırıyor
    Sıklıkla çikolata olarak tüketilen kakaonun, hafızayı güçlendirdiği, stresi azalttığı, yorgunluğu aldığı ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı belirtildi.

     Sıklıkla çikolata olarak tüketilen kakaonun, hafızayı güçlendirdiği, stresi azalttığı, yorgunluğu aldığı ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı belirtildi. Ancak uzmanlar, fazla tüketilmesinin kilo ve ağrılarda artışa sebep olduğu uyarısında bulunuyor. 

        Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Gümüş, Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adalarında yetişen kakaonun çok sayıda faydası olduğunu söyledi. Kakaoyu düzenli tüketen insanlarda insülinin kullanılamadığı diyabetin daha az görüldüğünü anlatan Gümüş, ayrıca stres üzerine olumlu etkileri olduğu, bazı tümör hücrelerinin çoğaltmasını azalttığı, vücutta meydana gelen yorgunluğu aldığı, spor egzersizinde performansı arttırdığı, kandaki pıhtılaşmayı engellediği, hafızayı güçlendirdiği ve öğrenmeyi artırdığı yönünde tespitlerin olduğunu kaydetti. 

        Halk arasında unutkanlık hastalığı olarak bilinen Alzheimer?ı geciktirdiğini de belirten Gümüş, ?Alzheimer, belli bir yaştan sonra kişinin beynindeki sinir hücrelerinin ölümünden kaynaklanmaktadır. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar, kakaoda bulunan antioksidanların bu sinir hücrelerindeki ölümü azaltarak hafıza kaybına engel olduğunu kanıtlamıştır.? diye konuştu. 

        Doç. Dr. Hakan Gümüş, pasta ve keklerde de kullanılan kakaonun, bitter çikolata olarak tüketilmesini tavsiye etti. Gümüş, ?Kakao sade tüketilecekse bir çay bardağı su içerisine 1-2 çay kaşığı kadar atılıp ısıtılarak veya soğuk bir şekilde tüketilebilir. Tatlandırıcı olarak da bir miktar bal katılabilir.? dedi.

        FAZLA TÜKETİLMESİ KİLO VE AĞRI ARTTIRICI OLABİLİR

        Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Gümüş, kakao ve bundan elde edilen çikolata tüketimin miktarının da önemli olduğunu söyledi. Günlük ortalama 40-50 gram tüketim önerildiğini belirten Gümüş, 100 gramdan fazla tüketmenin olumsuz sağlık sorunlarına sebep olabileceğini kaydetti. Gümüş, "Özellikle obez kişilerde fazla tüketim kilo alımını artırabilmektedir. Ayrıca kadınlar üzerinde yapılan araştırmada aşırı tüketimin kemik erimesini hızlandırdığı tespit edilmiştir. Özellikle migren tipi kronik baş ağrısı çekenlerde ağrı sıklığının arttığı ve epilepsi hastalarında da kafeinden kaynaklanan uyku düzeninde bozulma ve nöbet sıklığında artış görülebilmektedir. Emziren annelerde ise kafein içeriğinden dolayı çocuklarda huzursuzluk, uyku bozuklukları görülebilmektedir." uyarılarında bulundu.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.