|   | 
  • İnsan Vücuduna En Yakın Anatomik Maket Kayseri'de Üretildi


    İnsan Vücuduna En Yakın Anatomik Maket Kayseri'de Üretildi
    Kayseri'de bir firma, MR görüntülerinden yararlanarak, öğretim üyeleri gözetiminde iki yılda tasarladıkları ve 27 parçaya bölünebilen dünyanın ilk anatomik insan vücudu maketini üretti.

    Türkiye'nin tek anatomik maket üretimi yapan, Kayseri Toptancılar Sitesi'ndeki atölyede faaliyet gösteren firma, tıp fakültelerinde öğrencilerin eğitiminde ve akademik çalışmalarda kullanılan anatomik maketlerin üretimini gerçekleştiriyor.

    Firma, MR görüntülerinden yararlanarak, öğretim üyelerinin gözetiminde yaklaşık iki yılda tasarladıkları ve insan vücuduna en yakın anatomik maketi imal etti.

    İlk defa Erzurum'daki bir anatomi kongresinde sergilenen ve dünyada ilk olduğu iddia edilen maket, 27 parçaya bölünerek, insan vücudunun tamamını gösterebiliyor.

    Şirketin Genel Koordinatörü Adnan Keklikoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki anatomi eğitim maketlerinin imalatını yapan firmanın sahibi olduğunu belirterek, yaptıkları maketlerin tıp fakültelerinde anatomi eğitimlerinde kullanıldığını söyledi.

    Özellikle kaliteye önem erdiklerini anlatan Keklikoğlu, "Yaklaşık 15 yıldır bu işle uğraşıyoruz ve tıp fakültelerine hizmet ediyoruz. Anatomi maketlerini özel bir plastikten yapıyoruz. Uzun süre kullanımlarda renk ve detay kaybı olmuyor. Silinmeden dolayı herhangi bir hasar oluşmuyor. Kullanılmış olan materyallerin özelliğine göre bazı yerlerde çok yumuşak dokuları, bazı yerlerde sert dokuları göstermeliyiz. Nerede ne gerekiyorsa insan vücuduna en yakın şekliyle imal etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

    Türkiye'de bu anlamda tek üreticinin kendileri olduğunu vurgulayan Keklikoğlu, şunları kaydetti:

    "Tıp fakültesi anatomi bölümlerinde öğretim yapılan maket sayısı çok az. Bir tanesi yurt dışında bir tanesi Türkiye'de var. Yani dünyada bu maketleri iki firma üretiyor. Bunun biri biziz. Tıptaki anatomi hocalarının yönlendirmeleri doğrultusunda, üretimine başladık. Her geçen yıl da kalitemiz ve çeşitliliğimizi artırarak, hizmetimizi sunmaktayız. Maliyetleri bunların yurt dışı fiyatlarına göre oldukça uygundur."

    - "İnsan vücudunun birebir aynısını yaptık"

    Maketlerin fiyat aralığının 150 lira ile 25 bin lira arasında değiştiğini belirten Keklikoğlu, "Maketin üretimi uzun zaman alabiliyor. İnsan vücudunun tamamının anlatıldığı maketi dünyada ilk olarak biz ürettik. Bu ilk ve tek. Yaklaşık 5 ay üretim aşaması sürdü ama modelini oluşturmamız iki yılımızı aldı. Bu maketimiz 27 parçaya ayrılmaktadır. İnsan vücudunun birebir aynısını yaptık. MR görüntülerinden yararlandık. Baştan aşağı kesitler halinde bütün detayları göstermektedir. Kadavrada göremediğimiz oluşumları, burada görme imkanımız var" şeklinde konuştu.

    Beyin yapısının da birebir MR görüntüleriyle aynı orantıda yapıldığını kaydeden Keklikoğlu, Türkiye'de yaklaşık 60 üniversitede ürettikleri maketlerin kullanıldığını belirterek, yurt dışından da talep olduğunu söyledi.

    Anatomik maket konusunda talebin fazla olduğunu anlatan Keklikoğlu, "İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelere de bu maketlerden satıyoruz ama talep çok fazla olduğu için karşılayamıyoruz. Üretim süreci çok uzun sürüyor. Onun için ancak kendi ülkemize yetebiliyoruz. Bizim amacımız dövizi yurt içinde tutmak. Biz, öğrencilerimizin daha kaliteli ve daha ucuz maketlerde eğitim görmesi, öğretim seviyesinin yükselmesine katkıda bulunmak için bunun üretimine başladık" dedi.

    Bilimin gelişmesine de katkı sağladıklarını vurgulayan Keklikoğlu, "Önceden bu maketlerin çok pahalı olması nedeniyle üniversiteler alım yapamıyordu. Alsalar da kısıtlı sayıda oluyordu. Üretimden sonra hem yurt dışının fiyatlarında oldukça indirgemeler sağladılar hem de bizim hesaplı fiyatlarımız sayesinde maket kalitesini ve çeşitliliğini bütün üniversiteler artırdı" ifadelerini kullandı.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.