|   | 
  • Koza Altın Çalışanları: İşsiz Kalırsak Bunun Vebali Kimin Olacak?


    Koza Altın Çalışanları: İşsiz Kalırsak Bunun Vebali Kimin Olacak?
    Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Himmetdede bölgesinde faaliyet gösteren Koza Altın'ın çalışanları ve yöre esnafı tedirgin.

     Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Himmetdede bölgesinde faaliyet gösteren Koza Altın'ın çalışanları ve yöre esnafı tedirgin. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hiçbir gerekçe göstermeden 6 aydır üretim izni vermemesi, maden ocağının kapanması ve 300 çalışanın işten çıkarılması endişesini doğurdu. Şirket çalışanları, işsiz kalmaları durumunda bunun vebalinin kimin olacağını soruyor.

    Koza Altın, 2012 yılında Himmetdede bölgesinde tespit edilen altın rezervinin işletilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ÇED raporu başvurusunda bulundu. Bakanlığın olumlu sonuç bildirmesi üzerine şirket yatırıma başladı. 2014 yılı itibarıyla inşaat çalışmasını tamamlayan şirket, 300 kişiyi madende istihdam etti. Ancak şirketin yatırımlarını tamamlamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hiç bir gerekçe göstermeden geçici faaliyet izni vermemesi, bütün bu olumlu gelişmelere balta vurdu. 14 aydır çalıştıkları madeninin kapanacağı, bu sebeple işsiz kalacaklarını düşünen çalışanlar ve esnaf, büyük şok yaşıyor.

    Himmetdede'de esnaflık yapan Hacı Mehmet Tapu, Koza Altın sayesinde madende çalışan bölge insanı ile birlikte kendisi gibi esnafların da ekmek yediğini söylüyor. Tapu, "Burası bölge insanına ekonomik anlamda büyük katkı yaptı. Binlerce insan buradan ekmek yiyor. Buradaki insanların ekonomik özgürlükleri için bu firmanın açık olması gerekiyor. Sadece çalışanları için değil bölgemizdeki esnaf için de önemli bir faydası var. Buranın kapanmamasını istiyoruz. Hatta işletmenin büyümesine müsaade edilmeli ve çok insana istihdam sağlanması gerekir." diyor.

    "HİÇBİRYERDE KOZA ALTIN'DA İŞÇİYE SAĞLANAN İMKANLARI GÖRMEDİM"

    Maden şirketinde şoför olarak çalışan Ebutalip Erbay, 50 yaşında olduğunu ve birçok yerde çalışmasına rağmen Koza Altın'da işçiye sağlanan imkanları görmediğini ifade ediyor. Erbay, bazı kişilerin kendi menfaatleri uğruna böyle şirketlere fırsat verilmemesini anlamadığını söylüyor: "Burası bölge halkına, işsizlere ekmek kapısı oldu. Buraya ruhsat verilmesini, bölge halkı olarak, çalışanlar olarak biz de anlayamadık. Biz nereden iş bulabiliriz. Bize kim iş verir."

    Bekir Nazlı, Reşat Şahin, Şevket Gökçek ve Osman Yazıcı gibi bütün şirket çalışanlarının ortak endişesi işsiz kalmak. "Bu insanlar işsiz kalırsa bunun vebalini kim çekecek?" diye soran vatandaşlar, madenin bir eksiği yanlışı olmadığını, siyasi nedenlerle izin verilmediğini herkesin bildiğini anlatıyor: "Bu insanların çoluk çocuğu ne yiyecek? Bizlerin oturacağı saraylar yok. Burası kapanınca halk ne yapacak? Köyde hırsızlıklar vardı. Bu işyeri sayesinde durdu. İşsiz kalıp hırsızlık mı yapalım? Yolsuzluk mu yapalım? Çalalım mı? Ya da dağa mı çıkalım?" 

    Türkiye Maden İşçileri Sendikası İşçi Başı Baş Temsilcisi olan Nadir Deniz, şirketin 6 yılık çalışanı. Şirketin sosyal haklar, çalışma şartları adına iyi bir imkan sunduğunu dile getiren Deniz, işyerinde revirin 24 saat hizmet verdiğini, 6 ayda bir çalışanların sağlık kontrollerinden geçirildiğini aktardı. Bölgede iş imkanının kısıtlı olduğunu da anlatan Nadir Deniz, "6 aydır üretim yapılmıyor. İzin verilmiyor ve sebebi açıklanmıyor. İş yeri kapatılırsa bizim iş bulmamız mümkün değil. Göç etmek zorunda kalacağız." şeklinde konuştu.

    Koza Altın Himmetdede Maden İşletme Müdürü Deniş Beşir, Bakanlık'ın ÇED olumlu belgesi verdikten sonra şirketlerinin 2012'de yatırımlara başladığını söyledi. 2014 yılında inşaatların tamamlandığını belirten Beşir, daha sonra çevre izin lisansı için başvurduklarını söyledi. Bunun için Bakanlık'a geçici faaliyet belgesi için bedelin yatırılması istendiğini ve bu miktarın da yatırıldığını, ancak haziran ayından itibaren hiç bir gerekçe gösterilmeden geçici faaliyet belgesinin verilmediğini aktardı. Çalışanların yüzde 87'sinin bölge halkından istihdam edildiğini söyleyen Beşir, "Süreç uzatılıyor. Bu ister istemez şirketi bazı kararlar almaya zorlayabilir. Bugüne kadar mağduriyet oluşmaması için hiçbir işçimiz çıkarılmadı. Bunun devam etmemesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.