|   | 
  • Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor


    Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
    Meme kanseri bilinçlendirme ayı dolayısıyla açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Can Küçük, doktora görünmeme, mamografi ve ultrason çektirmemenin meme kanserinde erken tanıyı geciktirdiğini söyledi.

     Küçük, meme kanserinde erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirterek, ?Bundan yaklaşık 20 yıl önce meme kanseri olgularında, hastanın memesi, o taraf göğüs duvarı kasları ile birlikte blok olarak çıkartılırken, bugün tüm dünyada uygulanan yaygın ameliyat memenin korunarak sadece tümörün çıkartılmasıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, tüm memenin alınmasıyla elde edilen başarı oranlarının aynısı sadece tümörlü dokunun çıkartılmasıyla da elde edilmekte. Bu durumda, içindeki 1 veya 2 santimetrelik kitle nedeniyle tüm memenin alınması bazı çok özel durumlar dışında artık terk edilmiştir. Tabiki bu işlemlerin başarısı için en önemli şart erken teşhistir" ifadelerini kullandı.

    Küçük, yaklaşık 40 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri?nde her 15 kadından birinin meme kanserine yakalandığını bugün bu oranın ise 9 kadından birine yükseldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

    "Meme kanseri görülme sıklığı artmakla birlikte, erken teşhis imkanlarındaki gelişime paralel olarak meme kanserinden ölüm azalmakta ve memeyi almadan yapılan cerrahi işlemlerin oranı artmakta. Daha çok sayıda "erken evre" meme kanseri tanısı konulması, son beş yılda meme kanserinde ikincil ölümlerde yüzde 7 düzeyinde azalma sağlamıştır. Yani erken evrede tanı koyabildiğimiz hasta sayısı artarken, bu hastalıktan yaşamını yitiren hasta sayısı azalmaktadır. Bu bilincin yaygınlaşması yakın gelecekte meme kanserini tamamen tedavi edilebilir hastalıklar sınıfına sokacaktır. Meme kanserini erken teşhis etmenin 3 altın anahtarı vardır, bunlar; kendi kendine meme muayenesi, periyodik doktor kontrolü, görüntüleme metodları gibi. Yıllık meme kontrolü genel cerrahi uzmanı tarafından yapılmalı ve hastanın kliniğine göre görüntüleme metodlarından faydalanılmalıdır."

    Meme kanserinin tedavisinde tek bir tedavi yöntemi değil birkaç yöntem birlikte kullanıldığının altını çizen Küçük, "Cerrahi tedavi dışında ışın tedavisi, hormonoterapi ve kemoterapi hastalığın evresine, hastanın yaşına, tümörün özelliklerine göre birlikte multidisipliner bir şekilde uygulanmaktadır" dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.