|   | 
  • Miyomlar Kısırlık Nedeni Olabilir


    Miyomlar Kısırlık Nedeni Olabilir
    Halk arasında ?rahim içi ur? olarak bilinen miyomların tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olabileceği bildirildi.Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü?nden Op. Dr. Kıvanç Şahin, kadın kısırlığında önemli...

    Halk arasında ?rahim içi ur? olarak bilinen miyomların tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olabileceği bildirildi.
    Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü?nden Op. Dr. Kıvanç Şahin, kadın kısırlığında önemli rol oynayan miyomlar hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Şahin, ''Miyomlar kadın genital sisteminin en sık rastlanan iyi huylu tümörleridir. 35-45 yaşlarındaki kadınların yaklaşık yüzde 30?unda görülmektedir. Yaşla birlikte ortaya çıkma sıklığı da artar. Miyomlar, rahmin düz kas hücrelerinden köken almaktadır. Rahim alınması ameliyatlarının yüzde 35?i miyomlar nedeniyledir ve bu nedenle miyomlar jinekolojik cerrahide çok büyük önem taşımaktadır. Miyomların yüzde 99?u ise iyi huylu olarak seyretmektedir'' dedi.

    Miyom oluşumunda genetik yatkınlığın yanı sıra günlük yaşam alışkanlıklarının da önemli rol oynadığını bildiren Dr. Şahin, ''Kesin olarak bilinmese de en çok östrojen hormonu üzerinde durulmaktadır. Miyom oluşmasına sebep olabilecek risk faktörleri arasında; siyah ırk, canlı doğum yapmama, adet yaşının normalden erken olması, beslenme, obezite, alkol, hipertansiyon ve ailesel yatkınlık yer almaktadır. Yaşla birlikte sıklığı artar fakat ergenlikten önce ve menopozdan sonra ender olarak görülür. Miyomların büyük bölümü hastada herhangi bir şikayete yol açmaz. Hastalar genellikle süresi uzamış ve kanama miktarı artmış adet kanaması şikayeti ile doktora başvurur. Sık tuvalete çıkma, idrar kaçırma ya da tam idrarını boşaltamama, ağrı, karında aşırı büyüme, cinsel ilişki sırasında ağrı miyomun neden olduğu şikayetlerdir. Kısırlık tedavisi gören ancak tedaviden başarı sağlanamayan hastalarda miyomların alınması düşünülebilir. Miyomlar, rahim yatağının yapısını bozarak sperm geçişini engelleyip rahimi döllenme için uygunsuz hale getirebilir'' ifadelerini kullandı.

    "RAHİM İÇİNDEKİ MİYOMLAR GEBELİĞİ ENGELLEYEBİLİR"
    Op. Dr. Kıvanç Şahin, ''Rahimin dış tarafına doğru büyüyen (subseröz) miyomlar genellikle kısırlık konusunda problem yaratmaz ve kadının üreme yeteneğini olumsuz etkilemez ancak rahimin iç kısmındaki boşluğa, yani gebeliğin yerleştiği alana doğru büyüyen miyomlar, gebelik elde edilme ihtimalini önemli ölçüde azaltmaktadır. Rahim duvarının içerisinde büyüyen, içeriye veya dışarıya uzanım göstermeyen miyomlar küçük ise gebelik oluşumunu olumsuz etkilemez ancak bunların 5 santimetreden büyük olanları gebeliğe engel teşkil edebilir'' diye konuştu.
    Gebelikte de miyomlara sık rastlandığını vurgulayan Dr. Şahin, şunları kaydetti:

    ''Miyomlar, gebelikte düşük yapma oranlarını artırmakla birlikte normal doğumu engelleyebilmektedir; kırmızı dejenerasyon denen bir duruma yol açabilir ve neticesinde şiddetli ağrıya sebep olurlar. Doğumdan sonra genelde büyüklükleri azalmaktadır. Sezaryen endikasyonu konulmuş hastalara ameliyat sırasında kanamayı artırdığı için miyom alınması ameliyatı önerilmez. Hatta miyomu olan hastalara bu amaçla sezaryen yapmak çok tehlikelidir.''

    Dr. Kıvanç Şahin, fizik muayene ve ultrason ile miyomların tanısının konulduğunu, miyomların yüzde 0.1 oranında kötü huylu olma ihtimalleri nedeniyle hızlı büyüyen miyomlarda mutlaka cerrahi müdahale gerektiğini de ifade ederek, ''Hastada herhangi bir şikayet olmasa bile miyomlar yılda 2 kez ultrason ve muayene ile takip edilmelidir. Miyomlar farklı şekillerde ameliyatlarla tedavi edilebilir. Geçmiş yıllarda miyomu olan hastaların öncelikle rahminin alınması söz konusuyken, günümüzde açık ya da kapalı cerrahi tekniklerle yalnızca miyomlar alınmakta bu sayede rahim korunmaktadır. Miyomlar, ameliyat sonrası 5 yıl içinde yüzde 40- 50 oranında tekrarlayabilir. Ameliyat olduktan sonra yeniden miyom sorunu yaşayan hastaların yüzde 25?inde ameliyata başvurulmaktadır'' dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.