|   | 
  • Omurga Kanalı Darlığında Vidasız Ameliyat Dönemi


    Omurga Kanalı Darlığında Vidasız Ameliyat Dönemi
    Omurga kanalının daralması; omurga içinden omurilik ve sinirlerin geçtiği kanalın, kemik ve yumuşak dokular tarafından daraltılması, sıkıştırılması ve buna bağlı olarak omurilik ve sinirlerin beslenmelerinin bozulmasıdır.

    Günlük yaşamı adeta kabusa çeviren ?Omurga kanalı daralması?, artık vidasız ameliyat yöntemi ile de tedavi edilmektedir. Vidasız ameliyatlar iyileşme süresini kısaltarak hastaya ameliyat sonrası konfor sağlamaktadır.

    Memorial Kayseri Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü?nden Prof. Dr. Ahmet Menkü, omurga kanalının daralmasında vidasız ameliyat yöntemi hakkında bilgi verdi.

    Günlük yaşamı kabusa çeviriyor

    Dar kanal, farklı nedenlere bağlı olarak bel bölgesindeki omurilik kanalının daralması ve kanal içinden geçen sinir liflerinin bası altında kalarak, çeşitli şikayetlere yol açmasıdır. Yaşam konforunu önemli ölçüde etkileyen hastalık; kişinin yol yürüme mesafesini giderek azaltmakta, ayakta dururken ya da otururken her iki kalça ve bacaklara vuran ağrı nedeniyle öne eğilmeye neden olmakta, uzun vadede hastayı yatalak hale getirebilmektedir. Genellikle; hastalarda yol yürüdükçe ağrı, uyuşukluk, ayaklarda kuvvetsizlik, idrar ve büyük abdest yapmada zorluk gibi sorunlara neden olmaktadır. 50 yaş üzerinde rastlanan omurga kanalının daralması, kemiği ve kası ilgilendiren genetik hastalığı bulunan gençlerde de görülmektedir.

    Vidalı ameliyatlar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor

    Dar kanal ameliyatları, Avrupa?da ve Türkiye?de ?lamina? adı verilen kemik yapısı sökülüp yerine vida takılması ile yapılmaktadır. Ancak lamina, omuriliğin çatısıdır. Laminanin çıkarılması ise omuriliği dış etkenlere karşı korumasız hale getirmektedir. Çatı ortadan kalktığı için dışarıdan gelecek travmalar veya kas dokusunda oluşabilecek yapışıklıklar, omurilikte çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Lamina?nın yerine konulacak vida ise belde özellikle kişiyi oturup kalkarken, hareket halindeyken rahatsız edebilecek sorunlara yol açmaktadır. Lamina alınmış vida konmuş ve yapışıklıklara yol açmış bu hastalarda gerektiğinde ikinci ve üçüncü ameliyatlar ise önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

    Mikroskop altında vidasız ameliyat konforu

    Omurgada kanal darlığı ameliyatlarında öncelikli olarak vidasız ameliyatlar tercih edilmelidir. Ameliyat bölgesine küçük bir pencere açılarak mikroskop altında özel bir alet kullanımı ile omuriliğin çevresi kemik dokudan temizlenmektedir. Temizleme işleminin ardından yeniden omurilik kanalı oluşturulmaktadır. İşlem sırasında herhangi bir vida kullanılmamaktadır. Yalnızca işlemin yapılacağı tarafta mikroskop altında küçük bir kesi yapıldığından diğer bölgelerin korunması sağlanmaktadır.

    İşlemin mikroskobik olarak yapılması omurilik ve sinirlerde oluşacak olası zararı da engeller.  

    Ağrısız bir yaşam

    Vidalı ameliyatlarda ameliyat süresi uzundur. Kaslarda harabiyet oluşması ve vidalardan enfeksiyon kapma riski vardır. Enfeksiyon durumunda vidaların çıkarılması ve hastanın yeniden ameliyat edilmesi gerekebilir. Özellikle diyabetik ve yaşlı hastalarda vidalı yöntem önerilmemektedir. Vida kullanılarak ameliyat olan hasta grupları, günlük yaşamlarında eğilip doğrulmakta zorlanmakta ve bu durum bel hareketini engellediği için hastada ciddi bir bel ağrıları oluşmaktadır. Hastanın günlük yaşama dönmesi 3-4 ay sürebilmektedir. Vidasız ameliyat sonrası hastalar ağrı gibi bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Hastaların, hastanede kalış süresi kısalmıştır ve vidalı ameliyatlarda olduğu gibi 4-5 gün değil 1 ya da 2 gün kalarak taburcu olabilirler. Yine hastalar ameliyattan 1 gün sonra yürüyebilir, 1 ay içinde de araba kullanabilir, eğilip kalkarak günlük işlerini yapabilir. 



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.