|   | 
  • Soğan, fiyatıyla göz yaşarttı


    Soğan, fiyatıyla göz yaşarttı
    Kış şartları ve pembe kök hastalığı soğanda rekolteyi yüzde 70 düşürdü. Markette fiyatı 3 liraya çıkan soğan, sezonun başladığı eylül ayında 40-45 kuruşa, iki hafta önce de 1 liraya satılıyordu. Stokçuların fiyatları artırdığından şikâyet eden üreticiler, yüksek fiyatın yeni mahsulün çıkacağı nisan sonuna kadar devam edeceğini söylüyor.

    Geçen yıl üretim azlığından dolayı 5 lirayı bulan patatesin tahtına, bu sene kuru soğan oturacak.
     
    Son bir haftadır artışa geçen kuru soğan fiyatı, neredeyse iki katına çıktı. Üreticiden kilosu 1,50-1,80 lira arasında çıkan kuru soğan, halde 2,2 liradan satılırken marketlerde 3 lirayı buldu. Üreticiler, fiyat artışının yeni mahsulün çıkacağı nisan sonuna kadar devam edeceğini belirtiyor. Üreticilerin verdiği bilgiye göre soğandaki fiyat artışı, pembe kök hastalığının yol açtığı verim düşüklüğü ve buna bağlı olarak rekoltede meydana gelen azalmadan kaynaklanıyor. Türkiye’nin ileri gelen soğan üretim bölgelerinden Eskişehir ve Amasya’da baş gösteren bu hastalık, ürünü çürüttü. Tarlada başlayan çürümenin depolarda da devam etmesi, rekoltede yüzde 70’lere varan kayba sebep oldu. Üretim alanlarının geçen yıla göre azalması da fiyatı yükseltti.
     
    On gün önce üreticide 90 kuruş civarında olan kuru soğan, bir anda artışa geçerek 1,80 liraya kadar çıktı. Yeni sezona kadar depolardaki ürünün ihtiyacı karşılamayacağı, dolayısıyla fiyat artışının devam edeceği belirtiliyor.




    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.