|   | 
  • Aşil Tendonu Kopması Ameliyatsız Tedavi Edilebilir


    Aşil Tendonu Kopması Ameliyatsız Tedavi Edilebilir
    Genç ve erişkin yaş gruplarında sık rastlanan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen aşil tendonu kopması, PRP adı verilen ve hastanın kendi kanından hazırlanan bir solüsyon ile ameliyatsız tedavisi edilebilmektedir.

    Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü?nden Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, aşil tendonunun tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

    Isınmadan yapılan spor en önemli risk faktörü

    Aşil tendonu, baldır kaslarını topuk kemiğine bağlayan kalın ve güçlü bir tendondur. Parmak uçlarında vücudu kaldıran en önemli yapı olan aşil tendonu, insanın koşma ve yürümesinde önemli rol oynamaktadır. Bu kalın ve sağlam tendonun yırtılması yırtılması genellikle spor aktivitelerde olduğu kadar basit bir ev işi sırasında ya da merdiven inip çıkarken bile oluşabilir. Aşil tendonu kopması en sık erişkin yaş grubunda görülmektedir. Kopma ya da yırtılmanın en sık görülen nedenleri arasında ilk sıraları; ısınmadan yapılan spor karşılaşmaları, ani ve aşırı zorlanmalar alıyor. Sanılanın aksine, tendon üzerine direkt travmalar bu sebepler arasında çok nadir yer alıyor. Bunların dışında kronik aşil tendinitleri yani tendonun topuğa yapışma yerindeki uzun süreli ağrı ve kalınlaşmalar da yırtılmanın diğer nedenleri arasında bulunuyor. Aşil tendonu kopmasıyla bazı antibiyotiklerin de ilişkisi vardır.  

    Kopma sırasında yüksek ses ve ağrı oluşur

    Tendonun kopması sonrası yırtılma ile birlikte bir ağrı hissedilmektedir. Ayak bileğinin ya da baldırın arkasında gerçekleşen kopma, genellikle uzaktan bile duyulabilecek kadar şiddetli bir ses çıkarır. Bununla birlikte topuk kemiğinin üstünde oluşan çökme, morarma ve kasta kuvvetsizlik, aşilin koptuğunun bir göstergesidir. Ağrının şiddeti, kopmadan belli bir süre sonunda azalmaya başlar ve ayak parmaklarına giden tendonlar sayesinde ayak bileğini oynatmak mümkün olabilir. Ancak hasta yürürken kendini ileri itemez ve parmak uçlarında yükselmesi imkansızlaşır. 

    PRP yöntemi ile ameliyatsız tedavi seçeneği

    Tedavisinde önceleri açık ameliyat tercih edilen aşil tendonu kopmalarında, günümüzde PRP adı verilen hastanın kendi kanından hazırlanan trombositten zengin plasma ile ameliyatsız tedavi seçeneği gündeme gelmiştir. PRP yöntemi ile özel bir tüpün içine az miktarda kan alır ve santrifüj işlemi yani yüksek devir ile tüplerdeki kan bioteknolojik bir yöntemle bileşenlerine ayrılır. Böylece mililitrede 1.5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir plasma elde edilir. Bu yöntem, kısa süreli alçıyla fonksiyonel rehabilitasyona destek amaçlı kullanılmaktadır ve cerrahi ameliyattan çok daha kolaydır. Tendonu iyileştiren tek başına PRP değil, kısa süreli alçılama ve fonksiyonel rehabilitasyondur. Daha sonra egzersizler ile iyileşmenin hızlanması sağlanır. Cerrahi tedaviye göre daha çabuk iyileşme sağlayan fonksiyonel rehabilitasyon ve PRP ile cerrahi tedavi sonrası oluşabilecek komplikasyon ihtimallerinin de önüne geçilmiş olur.  

    Normalde de var olan bir iyileşme süreci PRP ile güçlendiriliyor

    PRP ile vücutta kesilen bir yerin, kırılan kemiğin ya da kopan tendonun iyileşmesi daha kuvvetli hale getirilmesi mümkündür. Bir ay içerisinde travmadan oluşan dokudaki boşluk tamamen dolar ve kuvvetlenir. Dokudaki açıklığın büyüklüğüne göre PRP tedavisi bir seans veya daha fazla da yapılabilir. Travmanın oluşmasından sonraki ilk haftada hasta dinlendirilmeli, yürüyüş koltuk değnekleri yardımıyla yapılmalıdır. Bir ay sonunda ise aşil tendonlarını zorlamayan ve aşırı germeyen basit egzersizler ile özellikle yüzme önerilir.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.