|   | 
  • Aşırı Sıcaklar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor


    Aşırı Sıcaklar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor
    Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar birçok hastalığın artmasına sebep oluyor.

     Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar birçok hastalığın artmasına sebep oluyor. Bunlardan biri olan kronik kalp hastalığı sıcaklarda insanları daha çok etkiliyor. Hava sıcaklıklarının yüksek olması terlemeyi artırıyor. Terlemenin artmasıyla birlikte de sıvı kaybı miktarı oranı da o derece artış gösteriyor. Bununla birlikte de kalbe giden kan miktarında azalma meydana geliyor. Azalan kan da kalbin daha fazla kasılmasına neden oluyor. Yorulan kalp daha fazla dayanamıyor ve klinik komplikasyonlar oluşuyor. Uzmanlarsa bu tür durumların yaşanmaması için kalp hastalarına bazı uyarılarda bulunuyor. Sıcaklığın en fazla yaşandığı 10-17 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerekiyor. Sıvı tüketiminin normal insanın içmesi gerekenden daha fazla olmasına dikkat edilmeli. Bir diğer önemli husus da ani yaşanan sıcaklık değişimleri. Terli iken aşırı soğuk suyun içilmesi gibi. Beslenme şekillerine de dikkat etmek gerekiyor. Bu tür durumlara ayrıca özen gösterilmesi öneriliyor.

     

     

    Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya Aşırı sıcaklar damarların genişlemesine neden olduğunu belirtiyor.

    ??Aşırı sıcaklarda kalp hastalıklarının hemen hemen tüm klinik durumlarında artış görülebilmektedir. Bunların sebeplerini kısaca şöyle açıklayabiliriz: Birincisi aşırı sıcakların vermiş olduğu vücuttaki tüm damarlarda genişlemeye neden olmaktadır. Bu genişleme sonucunda kalp genişlemiş damarlara kan akımını yetiştirebilmek için ciddi olarak hızını ve kasılma gücünü artırmak zorunda kalmaktadır ki bu aşırı kalbe yüklenen efor kapasitesi bu sefer kalp hastalıklarında klinik durumlarda artışa neden olabilmektedir.??

     

    Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya terleme sonucu oluşan sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

    ?? Bir diğer sebep de biliyorsunuz ki tüm motor sistemlerinin bir soğutma sistemi vardır. Biz de vücudumuzu bir motor sistemi kalbimizi bir motor sistemi olarak düşündüğümüzde bizim motorumuzun soğutma sistemi de terlemedir. Aşırı sıcaklarda ortamın aşırı sıcak olduğu durumlarda aynı şekilde terleme miktarı da artmaktadır. Bu terleme miktarı başlangıçta vücudu korumaya yönelik bir mekanizma olsa da daha sonraki aşırı terlemeler vücutta aşırı sıvı kaybına neden olmaktadır. Bu aşırı sıvı kaybı da kanın akışkan kısmında azalma meydana getiriyor ve bu azalma sonucunda da doğal olarak kalp günlük olarak kasılması gerekenin daha üzerinde kasılmak zorunda kalıyor. Bu da aşırı bir yük ve kalp hastalıklarındaki klinik durumlarda artışa neden oluyor.??

     

     

    Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya, sıcaklığın fazla olduğu 10-17 saatleri arasında kesinlikle dışarı çıkılmaması gerektiğini tavsiye ediyor.

    ??Bütün kalp hastalarının ve hemen hemen tüm bireylerin yapması gereken aşırı sıcaklarda dışarı çıkmamaları gerekiyor. Bu aşırı sıcaklarda güneş ışığının en dik gelmiş olduğu saat 10 ila 16-17 arasında dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz biz hastalarımıza. Bu dönemlerde aşırı ısınmış vücutların bir defa kesinlikle özellikle kalp hastalarında veya yüksek riskli kalp hastalığı olma olasılığı olan yüksek riskli hastalarda vücutların aşırı ısındığı zaman ani olarak soğumasına engel olmaları gerekiyor. Bunu kademeli olarak vücut sıcaklığını düşürmek gerekiyor. Sebebi de şu bir an önce düşünün ki aşırı sıcaklardan soğuk bir havuza girdiğimizde veya soğuk bir duşun altına girdiğimizi düşünün genişlemiş bütün damarlarda ani bir kasılma bu ani kasılmalar sonucunda çok ciddi komplikasyonlar bu kalp krizinden tutun da beyin kanamasına kadar ciddi risklere sebep olabiliyor.??

     

    Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya sıcaklarda kalp hastalarının günde 2 litreden fazla sıvı almalarını öneriyor.

    ,??Kesinlikle bu sıcak havalarda sıvı miktarını artırmalarını öneriyoruz. Çünkü her insan aynı derecede terlemeyebiliyor. Bazı insanlar mizaç olarak daha fazla terler bazı insanlar mizaç olarak daha az terlerler. Biz ortalama 2 litre kadar sıvı alımını bütün insanlara öneriyoruz. Kalp hastalarına buna daha fazla dikkat etmelerini öneriyoruz ve hastamızda daha fazla terlediğini düşünüyorsa bu iki litrelik sıvı miktarını artırabilir.2 litreyi de kısaca 8 su bardağı şeklinde tarifleyebiliriz. Sıvı alımını artırmaları gerekiyor.??

    Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya kalp hastalarının beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini belirterek hafif yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

    ??Bir defa kesinlikle hafif yemekleri tercih etmemiz gerekiyor. Çok aşırı sıcak yemeklerle başlamamamız gerekiyor. Kalp hastaları özellikle çok soğuk su içerek yemeğe başlamamalarını öneriyoruz. Bunun dışında sebzelerden ağırlıklı bir menü tercih etmelerini ve mutlaka yemeklerine ve yemek sonrası meyve eklemelerini öneriyoruz. Meyvelerden de özellikle vücuttan potasyum kaybının olduğu kayısı gibi erik gibi kiraz gibi meyveleri tercih etmelerini öneriyoruz. Mutlaka karpuz ve kavun gibi sıvı miktarının fazla olduğu öğünlere ağırlık vermelerini istiyoruz.  ?



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.