|   | 
  • Aşure Özgürlüğün Düğün Yemeğidir.

     "Aşura" kelimesi İslam coğrafyasının belleğinde olan bir kavramdır. İnanç, tarih ve siyaset içeriklidir. Şia'nın siyasallaştırdığı ve daha çok Kerbela olayı ile tanımlamaya çalıştığı aşura günü yani 10 muharrem; İslami kültürde Âdem peygamberle başlatı­lan, ancak çok peygamberin de içinde rol aldığı ve kutsal kılınan bir gündür. Müslüman olduğunu söyleyen Sünni, Şia ve diğer tüm topluluklar bu güne sahiplenirler.

    Hicri/Kamerî ayların ilki olan Muharrem'in onuncu

    günü; Âşûre günü adını alan bu günde oruç tutulurdu. Âşûre orucu denen bu oruç, İslâm'dan önce Araplar'ca bilinirdi. Hz. Peygamber Me­dine'ye geldiği zaman Yahudiler'in Âşûre günü oruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu. Cevap olarak şöyle dediler: "Bugün, iyi bir gündür. Allah, İsrail oğullarını Firavun'un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa (a.s.) Allah'a şükür için bu­günde oruç tutmuştur. Biz de tutarız dediler. Hz. Peygam­ber; "Biz Musa'nın sünnetine

    sizden daha yakınız, dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu."

    Son peygamberin (as) ha­yatında ibadet/oruç günü ola­rak yer alan On Muharrem/ aşura günü; bazı tarihi ne­denlerden dolayı da mukad­des kabul edilir. Özellikle Hz. Nûh'un gemisinin bugünde tufandan kurtulup Cudi da­ğının tepesine oturduğunu anlatan söylentiler önemlidir. Âşûre adlı tatlı türü yeme­ğin çıkışı da buna dayanır. Gemidekiler o günü kutlamak istemişler ve geminin ambarında arta kalan erzakı karıştırıp bir yemek pişirmiş­ler. İşte aşûre pişirme âdeti buradan kalmıştır. Yine Âdem (a.s.)'in tövbesinin bugünde kabul edildiği, Hz. İbrahim'in bugünde ateşten kurtuldu­ğu, Hz. Yakub'un, oğlu Hz. Yusuf'a bugünde kavuştuğu rivayetler arasında yer almak­tadır.

    On muharrem Şiiler tara­fından siyasallaştırılmıştır.

    Mezhep argümanına dönüş­türülmüştür. Şeri delili bu­lunmayan davranış biçimleri ihdas etmişlerdir. Şiîler Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da şehit edildiği gün olan on Muharrem'i matem günü sayarlar ve Muharrem'in biri ile onu arasında gülmez, et yemez, yeni elbise giymez, yeni bir işe başlamazlar. Onlar için On Muharrem dövünme ve yas günüdür.

    Hâlbuki Kerbela olayına tüm Müslümanlar sahip çık­makta ve Hüseyni bir tavır takınmaktadırlar. Hiç kimse Yezid'den yana değildir. Çün­kü Yezid; zulmün temsilcisi­dir. Günümüzde İslam coğrafyasında Yezid adında birinin olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak, yalnız Hüseyin değil Hasan ile birlikte Hü­seyin; ümmetin çocuklarının adında, yetişkinlerinin hafıza­sında, inancında ve kültürün­de yaşarken; Yezid adı tarihin çöplüğünde yerini almıştır. Öyleyse Aşura düşman üreti­len bir gün konumuna düşürülmemelidir.

    İslam'ın; Adalet ve özgür­lükten yana şirke ve zulme karşı direnen ve şehit edilen kahramanları pek çoktur. Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali ve Hz. Hüseyin onlardan bazıla­rıdır. Şehadet karanlığa yakı­lan bir meşaledir. Aydınlattığı alan mezhebi değil ümmet içerikli bir alandır.

    Muharrem/Aşura çağlar üstü anlama sahip bir gündür. O gün özgürlük günüdür. Adem'in, Nuh'un, İbrahim'in, Yusuf'un ve Musa'nın (as) öz­gürleştiği ve özgürleştirdiği günün adıdır. İşte Aşure; Özgürlüğün düğün yemeğidir.

    Müslümanlar başkalarının özgürlük türkülerini dinlemek ve söylemekle tatmin olmak­tan artık vazgeçmeliler. Kendi özgürlük türkülerini dillendirmeliler. Öncekilerin aşuresi on muharrem.

    21. yy. Müslümanlarının sekülerizmin karşısındaki aşu­resi hangi gün!

     

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.