|   | 
  • BAŞHEKİM PROF. CANDAN: BÖLGE'DE KAN MERKEZİ OLMAK İSTİYORUZ''


    BAŞHEKİM PROF. CANDAN: BÖLGE'DE KAN MERKEZİ OLMAK İSTİYORUZ''
    Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ferhan Candan, Sağlık Bakanlığı'nın, Kan Merkezi'ni Transfüzyon Merkezi statüsüne düşürdüğünü belirterek, "Bu şekilde gönüllü kan bağışı alınamayacak ve merkezimizde kritik sayı dışında kan bulundurulamayacaktır. Kış şartlarının çok zorlu geçtiği Sivasımızda, acil durumlarda Kayseri'den kan temin etmeye çalışmak düşüncesi bile bizleri ürpertmektedir." dedi.

    Hastane Başhekimi Prof. Candan, düzenlediği basın toplantısında, Kalıcı Bölge Kan Merkezi olmak için yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

    Candan, toplantıda, CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin yılda 37 bin ameliyat yapan, bin 100 yataklı ve 100 yoğun bakım yatağı olan bir bölge hastanesi olduğunu anlattı. Candan, şöyle dedi:

    "Hastanemizin kan merkezi, kuruluşundan beri 24 saat Sivas halkına ve çevre illerden gelen hastalara hizmet vermektedir. Hastanemiz eritrosit, aferez trombosit, taze donmuş plazma gibi kan ve kan ürünü ihtiyacını karşılamaktadır. Adı geçen ürünlerin kan merkezimizde yıllık hazırlanma adedi 23 bin ünite civarındadır. Ayrıca, yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde bu ürünler Sivas Numune Hastanesi'ne de verilmektedir."

    Kan Merkezi'ne ciddi yatırımlar yaparak, yeni ve modern bir alanda fiziki ve teknik tüm eksiklikleri gidererek, hizmete devam ettiklerini ifade eden Prof. Candan, Kalıcı Bölge Kan Merkezi başvurusunda eksikler nedeniyle ruhsat alamadıklarını hatırlatarak, "Çalışmalarımızı yaparak İl Sağlık Müdürlüğü'ne Kalıcı Bölge Kan Merkezi başvurusunu yaptık. Ancak, Sağlık Bakanlığı tarafından 18.12.2012/34600 tarih ve sayılı yazıyla kurumumuz, kan merkezi transfüzyon merkezi statüsüne indirilmiştir." dedi.

    "HASTALAR MAĞDUR OLACAK"

    Transfüzyon merkezi oldukları takdirde gönüllü kan bağışı alınamayacağını ve merkezde kritik sayı dışında kan bulundurulamayacağından yakınan Candan, "Kritik stok sayısının yetmediği durumda Sivas Kızılay Kan Merkezi'nden, o da yetmez ise Kayseri Kızılay Kan Merkezi'nden kan temin edilecektir. Gönüllü kan bağışı alınamaması nedeniyle Kalp-Damar Cerrahisi Servisi'nde ameliyat olan ya da yeni doğan sarılığı olan ve kan değişimi gerektiren hastalarımız da sıkıntı yaşayacaklardır. Bu hastalarımız için gerekli olan taze kanı Kızılay Kan Merkezi, ihtiyacımız olduğunda temin edemeyecektir." ifadelerini kullandı.

    "2 MİLYON TL KAYBETTİRİR"

    Kayseri, Malatya, Elazığ ve Samsun üniversitelerinin bölge kan merkezi olarak yapılandırıldığını kaydeden Başhekim Prof. Candan, şöyle devam etti: "Merkez olmamız halinde üniversitemize, dolayısıyla Sivas şehrine yıllık yaklaşık olarak 2 milyon TL kaybettirecektir. Kalıcı Bölge Kan Merkezi olmak için tüm şartları yerine getirmekteyiz. Üniversite hastanemiz kan merkezinin bu doğrultuda ruhsatlandırılması, hasta mağduriyetlerinin giderilmesi, ilimizin ve hastanemizin prestiji açısından önemlidir. Aksi taktirde kan temininde yaşanacak sıkıntıların ve hasta mağduriyetlerinin Sivas halkına izah edilmesi mümkün olmayacaktır. Bu konuda, Sivas milletvekillerimiz ve bürokratlarımız üniversitemize destek olmaktadır. Umuyoruz, bu konu bir an önce istediğimiz şekilde sonuçlanır."dedi



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.