|   | 
  • Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası


    Dünyanın ilk beyin ameliyatına ait kafatası
    Aksaray'da 10 bin 500 yıl önce genç bir kadına yönelik yapılan ilk beyin ameliyatındaki kafatası, müzede sergilenirken, ziyaretçilerini şaşırtıyor.

    Aksaray, tarihi derinlikleri ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bir bölge olarak dikkat çekiyor. Orta Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Aksaray, özellikle Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya köyünde yer alan Aşıklı Höyük'te yapılan kazı çalışmalarıyla dünya tarihinde önemli ilkleri gün yüzüne çıkarmaktadır.
     
     
    1989 yılında başlatılan kazı çalışmaları, her yıl aralıksız olarak devam ediyor. Bu çalışmalarda ortaya çıkan ilginç bir keşif ise tam 10 bin 500 yıl öncesine, yani Neolitik döneme ait. Aşıklı Höyük'te bulunan genç bir kadına ait kafatası, dünyanın ilk beyin ameliyatına ait olduğunu gösteriyor. Kafatasının her iki tarafından yaklaşık 11.2 milimetre genişliğinde bir delikle delindiği tıbben kanıtlanmış durumda. Yapılan bilimsel çalışmalar, bu ameliyatın ardından kadının 10 gün daha yaşadığını ortaya koymaktadır.
     
    Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, 30 yılı aşkın bir süredir devam eden kazı çalışmalarının önemine vurgu yaparak, Aşıklı Höyük'ün bize 1300 yıl süren bir yaşam serüvenini sunmakta olduğunu belirtiyor. Altın, bölgedeki neolitik yaşam tarzını, avcı-toplayıcı kültürünü, hayvan evcilleştirmeyi ve tarım toplumuna geçişi anlatarak, Aşıklı Höyük'ün bu zengin geçmişe ışık tuttuğunu ifade ediyor.
     
    Öte yandan, Aksaray Müze Müdürü, 9500 yıl öncesine dayanan ilk beyin ameliyatını da vurgulayarak, 25-30 yaşlarındaki bir kadının kafatasında yapılan bu ameliyatın, kemik ve obsidyen madenleri kullanılarak gerçekleştirildiğini açıklıyor. Bu benzersiz ameliyatın ardından yapılan incelemelerde, hastanın 10 gün daha yaşadığının tıbben ispatlandığını belirtiyor. Bu tespit, kırık bir uzvun iyileşme süreciyle benzerlik göstererek yapılmış ve müzenin önemli envanterlerinden biri olarak kaydedilmiştir. Aksaray'ın bu tarihî zenginlikleri, ziyaretçileri şaşırtmaya devam ediyor.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.