|   | 
  • Ekmek İsrafını 3 Yılda Yüzde 65 Azaltma Hedefi


    Ekmek İsrafını 3 Yılda Yüzde 65 Azaltma Hedefi
    Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: "Türkiye'de her gün 6 milyon ekmek israf ediliyor. Hedefimiz israfı 3 yıl içinde en az yüzde 65 azaltmak" - "Fırınlarda 3 milyon ekmek hiçbir şekilde değerlendirilemeden israf oluyor" - "Ekmek israfı konusunda özellikle çocuklara yönelik bilgilendirme çalışmalarını önemsiyoruz çünkü çocukların ailelerini etkileme kabiliyetleri çok daha yüksek

     Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek israfının önlenmesine yönelik kampanyaların devam ettiğini belirterek, "Türkiye'de her gün 6 milyon ekmek israf ediliyor. Hededimiz israfı 3 yıl içinde en az yüzde 65 azaltmak" dedi.

    Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de günde 101 milyon ekmek üretildiğini ve bunların 95 milyonun tüketilebildiğini, geri kalan kısmının fırınlar başta olmak üzere, evler, oteller ve toplu yemek yenilen alanlarda israf edildiğini söyledi.

    Bir yılda israf edilen 2,1 milyar ekmeğin ülke ekonomisine 1,546 milyar lira zararının olduğunu ifade eden Balcı, rakamların çok büyük olduğunu, bunun önüne geçmek için başlatılan çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini vurguladı.

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan ekmek israfını önleme kampanyasında yerel yönetimlerin çok ciddi çalışmalar yaptığını ve vatandaşlarda bir duyarlılık oluştuğunu belirten Balcı, bu duyarlılığı canlı tutmak istediklerini açıkladı.

    İsrafın önlenmesi için ilk defa konunun üzerinde bu kadar çok durulduğunu ve bunun da memnuniyet verici olduğunu ifade eden Balcı, Diyanet İşleri Başkanlığının hutbe ve vaazlarda sadece ekmek israfını konu aldığını, okullarda resim ve kompozisyon yarışmaları yapıldığını, rehberlik derslerinde israfın müfredata alındığını hatırlattı.

    Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla okullarda israfın önlenmesine yönelik çalışmaların devam etmesini beklediklerini dile getiren Balcı, "Ekmek israfı konusunda özellikle çocuklara yönelik bilgilendirme çalışmalarını önemsiyoruz çünkü çocukların ailelerini etkileme kabiliyetleri çok daha yüksek. Bu sayede evlerde ekmek israfının önüne geçebileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca çocukların israf etmemeyi öğrenmesi ve bunu bir kültür haline getirmesi gelecekte de ekmek israfının önüne geçecektir" diye konuştu.

     

    - 3 milyon ekmek fırınlarda israf oluyor

     

    Türkiye genelinde 22 bin fırın olduğunu ve ekmek israfının büyük oranda fırınlarda yapıldığını aktaran Balcı, şunları kaydetti:

    "Türkiye'de her gün 6 milyon ekmek israf ediliyor. Hededimiz israfı 3 yıl içinde en az yüzde 65 azaltmak. Ekmeğin en fazla israf edildiği yerler üretim merkezleri olan fırınlar. Bunun için fırınlara yönelik de çalışmalar yapılması gerekiyor. Nüfusa göre fırın sayımız çok fazla. 14 bin fırınla Türkiye'nin ekmek ihtiyacını karşılayabiliriz. 8 bin fırın fazlamız var. Fırın sayısı arttıkça hem maliyetler hem de israf artıyor. Fırıncılar 'satarım' düşüncesiyle çok fazla ekmek üretiyor. Talep olmayınca ekmek ellerinde kalıyor. Fırınlarda 3 milyon ekmek hiçbir şekilde değerlendirilemeden israf oluyor. Bir gün sonra bayat olarak satılan ve hayvanlara yem olarak verilen ekmek dışında fırınlarda israf edilen ekmek sayısı 3 milyon. Aslında ekmeğin hayvanlara verilmesi de israf. Öncelikle fırınlardaki israfın önüne geçilmesi için yeni fırınların açılmaması gerekiyor. Türkiye'de 10 sene hiç yeni fırın açılmasa mevcut sayımızla daha düşük maliyete daha kaliteli ekmek üretebiliriz."

    Halil İbrahim Balcı, israfı önleme kampanyasının hedefe ulaşana kadar devam ettirilmesi gerektiğini, ekmek israfından en fazla zarar görenlerin başında fırıncıların geldiğini sözlerine ekledi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.