|   | 
  • Kapıcı - Bina Yönetimi Anlaşmazlıkları Artıyor


    Kapıcı - Bina Yönetimi Anlaşmazlıkları Artıyor
    Kat görevlisi ile bina yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlıkların, her iki tarafın da haklarını bilmemesi ve görevlerini yerine getirmemesinden kaynaklandığı belirtildi.

     Apartmanlarda kapıcı çalıştırma şartlarını İş Kanunu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Konutlarda Kapıcı Çalıştırma Yönetmeliği' belirliyor. Ancak tarafların kanun ve yönetmelik koşullarından haberdar olmaması bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Kapıcı bina yönetimi arasında yaşanan uyuşmazlıklarla ilgili mahkemelerdeki dava sayısı da bu nedenle her geçen gün artıyor. 

            Ağırlıklı olarak kat görevlilerinin mahkemeye yaptığı şikayet konularının başında ise kat görevlisine fazla mesai karşılığında ücret ödenmemesi, tazminat ödenmemesi ve izin günlerinde çalıştırılmaları geliyor. Bina yönetimi de kapıcının görevini yapmadığı ya da iş akdinin fesih edilmesiyle ilgili mahkemeye başvuruyor. Görülen mahkemede, kanun ve yönetmeliklere uyan ve yükümlülüklerini yerine getirdiğini belgeli bir şekilde ispat eden taraf davayı kazanıyor. İşlerini belgesiz yapan taraf ise haksız duruma düşerek ceza ödemek zorunda kalıyor. 

            Kapıcı ile bina sakinleri arasında yaşanan problemlerin arttığına dikkat çeken avukatlar, kapıcılara yapılan ödemelerin banka kanalıyla yapılmasının önemli olduğunu dile getiriyor. İş Kanunu ve Konutlarda Kapıcı Çalıştırma Yönetmeliği?nin taraflarca iyi bilinmesi gerektiğini anlatan avukatlar, "Taraflar arasında kesinlikle iş sözleşmesi yapılmalı. Sözleşmede ise kanun ve yönetmeliğe aykırı maddeler bulunmamalı. Kapıcının çalışma koşulları, mesai saatleri maddeler halinde ilan edilmeli. Kat malikleri de buna uymalı." uyarısında bulundu. Önceden taraflar arasında iyi niyet kuralı geçerli olduğunu anımsatan avukatlar, taraflardan birisinin bunu suistimal etmesiyle problemlerin artmaya başladığını kaydetti. 

            Kapıcıların işten çıkartılmasıyla ilgili de tek taraflı sözleşme feshinde, İş Kanunu'na göre mutlaka açık ve net bir gerekçe sunulmasının şart olduğu belirtildi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.