|   | 
  • SAĞLIKÇILARA ŞİDDETTEN KORUNMA TAVSİYELERİ


    SAĞLIKÇILARA ŞİDDETTEN KORUNMA TAVSİYELERİ
    Son günlerde artış gösteren sağlıkçılara yönelik şiddet olaylarıyla ilgili araştırma sonuçlarını açıklayan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Akif Asdemir, hasta ve hasta yakınlarına 'emredici' değil de 'önerici' tavır sergilenmesi gerektiğini ifade ederek, ''Eğer bütün önlemlere rağmen şiddete maruz kalacağınızı hissediyorsanız şiddet mesafesini ayarlayın, daha sonra da kaçacak kapıyı belirleyin'' dedi.

     Hemşirelik Haftası nedeniyle ERÜ Tıp Fakültesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''Öfkeli Hasta ve Hasta Yakınına Yaklaşım'' konulu toplantıda konuşan Dr. Akif Asdemir, toplumda şiddette global bir artış varsa bu artışın sağlık çalışanlarına da yöneldiğini bildirdi. Saldırgan kişinin genellikle kontrolünü kaybetmiş bir durumda olduğunu kaydeden Dr. Asdemir, sağlık çalışanlarının, fiziksel saldırıda bulunan kişinin normal olmadığını düşünerek işe başlaması gerektiğini ifade etti.
    Hasta ve hasta yakınlarına, 'emredici' bir tavırla değil de 'önerici', 'yol gösterici', 'tavsiye edici' bir şekilde yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Dr. Asdemir, ''Hasta ve hasta yakınını mümkün olduğunca bilgilendirmeliyiz. Onlara emredici bir şekilde değil de daha çok önerici bir şekilde yaklaşmalıyız. Onlarla diyaloğumuzu sade, mesafeli kurmalı ve onları tahrik edici hareket ve sözlerden kaçınmalıyız. Bütün bu çabalara rağmen şiddete maruz kalınca da affetmemeliyiz çünkü maruz kaldığınız şiddeti görmezden gelmeniz, onu affetmeniz, daha sonra bir başka meslektaşınızın belki de çok daha ağır bir şiddete maruz kalmasına yol açacaktır'' diye konuştu.
    Dr. Asdemir, çalışılan kurumda şiddeti tetikleyecek fiziksel eksiklikler ya da düzensizliklerin yönetimle görüşülerek giderilmesinin şiddetini önlenmesi için çok önemli olduğunu belirterek, ''Kurumda şiddeti tetikleyecek, saldırganı tahrik edecek unsurlar bulunmamalı. Bütün önlemler alındıktan ve siz şiddeti önleme adına bütün girişimlerde bulunduktan sonra yine de şiddete maruz kalma riskiniz varsa, saldırganı sakinleştirme tekniklerini kullanmalıyız. Şiddet uygulanacağı zaman mutlaka müdahale edilmeli, şiddetin ön belirtileri görüldüğünde buna göre bir yöntem izlenmeli. Öfkeli biriyle karşılaştığımızda biz sakin olacağız. Sağlık çalışanları olarak biz sakin ve sabırlı olacağız, emir vermeyeceğiz, bağırmayacağız, aşağılamayacağız. Bütün bunlara rağmen şiddet geliyorsa, mesafeyi ayarlayacağız. Yani saldırganla aramızda iki kol uzunluğu mesafe bulunacak. Bu arada kaçacak kapıyı da belirleyeceğiz'' ifadelerini kullandı.
    Öfkeye öfkeyle karşılık verilmemesini, saldırganla empati kurulmasını, sağlık çalışanının, kendisini saldırganın yerine koyup ona göre tavır sergilemesini, can güvenliğini sağlamasını da öneren Dr. Asdemir, ''Bütün bunlara rağmen şiddete maruz kalırsanız mutlaka detaylı bir tutanak tutarak yetkili ve ilgili makamlara ulaştırmalısınız'' dedi.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.