|   | 
  • SİGARA SES KISIKLIĞINI TETİKLİYOR


    SİGARA SES KISIKLIĞINI TETİKLİYOR
    (İHA) - Sık rastlanan sağlık sorunlarının başında gelen ses kısıklığı, basit bir görünüm sergilese de zamanla ciddi sağlık sorunu haline gelebiliyor.

     Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü?nden Op. Dr. Murat Koç, sigaranın ses kısıklığını tetiklediğini bildirdi. 
    Günlük hayatta birçok kişi ses kısıklığıyla karşı karşıya kalabilir. Bu rahatsızlık basit bir ses kısıklığı gibi görünse de ileride çıkabilecek farklı hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü?nden Op. Dr. Murat Koç, günümüzde sık rastlanan ses kısıklığı hakkında bilgi verdi.
    Ses kısıklığının çeşitli nedenleri vardır. Bunların bir kısmı ciddi sağlık problemlerine neden olmamakla birlikte uzmanlar tarafından uygulanan ses terapisi yöntemiyle kısa sürede düzelmektedir.
    Ses kısıklığı yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana görünmelisiniz
    Ses kısıklığının en sık nedeni "akut larenjit"tir. Akut larenjit, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlamalarında ortaya çıkmakla birlikte bir-iki hafta içerisinde ses normale dönmektedir. Daha uzun süreli ses kısıklıklarının nedeni genellikle sesin uzun süreyle aşırı ve zorlanarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Ses tellerinin birbirlerine sürekli aşırı kuvvetli çarpmasına bağlı olarak gelişen nodüller (Ses telinde nasırlaşma), ses eğitimi ile ses kullanma alışkanlığı düzeltilmediği sürece kendiliğinden kaybolmazlar. Ses kısıklığı olan hastalar, mutlaka KBB uzmanlarına muayene olmalıdır. Şayet gırtlağın kötü huylu hastalığı mevcutsa erken dönemde tanınma şansı mevcuttur. Yine iyi huylu hastalıklar da erken dönemde ses terapisi ya da cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir.
    Sigara ses kısıklığını tetikliyor
    Sigara, gırtlak ve boğaz kanserlerinin gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğundan düzelmeyen ses kısıklığı olan ve sigara içen kişilerin bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına muayene olmaları gerekir.
    Aşırı veya hatalı ses kullanımı travmaya neden oluyor
    Akut ses kısıklıkları genellikle gırtlaktaki bölgesel enflamasyonlar (örneğin akut larenjit) sonucunda oluşmaktadırlar. Etken çoğunlukla virüsler, sesin hatalı veya aşırı kullanımı ve sigara kullanımıdır. Kronik ses kısıklıkları ise ses teli polibi, ses teli nodülü, gırtlağın kötü huylu hastalıkları, sigara kullanımına bağlı kronik irritasyon, mideden gelen asit kaçağı veya herhangi bir patolojik durum olmaksızın fonksiyonel nedenlerle olabilmektedir. Nodüller, ses tellerinin serbest kenarlarında travma sonucu oluşan iyi huylu şişliklerdir. Sesin aşırı veya hatalı kullanımı travmaya neden olabilmektedir.
    Ses terapisi ile ameliyat sorunu ortadan kalkıyor
    Erken dönemde nodül, her iki ses teli serbest kenarında yumuşak, kırmızı şişlikler olarak görülür. Tedavinin en önemli basamağını sesin yanlış kullanımının önlenmesi ve ses terapisi oluşturmaktadır. Uygulanan ses terapisi ile nodüller tamamen ortadan kaldırılırken, erken müdahale sayesinde ileride neden olabilecek farklı hastalıkların da önüne geçilmektedir.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.