|   | 
  • Türkiye'de Yılda 2 Bin Kornea Nakli Yapılıyor


    Türkiye'de Yılda 2 Bin Kornea Nakli Yapılıyor
    Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, kornea nakli için gerekli saydam tabakanın, hayatını kaybeden kişilerin gözlerinden sağlandığını ancak her kadavranın korneasının bu amaç için uygun olmayabildiğini belirtti.

     Özkırış, yaptığı yazılı açıklamada naklin yapılabilmesi için öncelikle ölen kişide herhangi bir göz rahatsızlığı bulunmaması, göz ameliyatı geçirmemiş olması, kornea tabakasının tamamen sağlam ve saydam olması gerektiğini vurguladı.

    Normalde şeffaf ve damarsız olan kornea dokusunun, değişik nedenlerle bulanıklaşabildiğini ifade eden Özkırış, bu durumunda, gelen ışığın düzgün kırılamamasına ve görmenin azalmasına neden olduğunu, bazı durumlarda bulanık kornea ile beraber şiddetli ağrı da olabildiğini belirtti.

    Acıbadem kayseri Hastanesi'nde de kornea nakli yapılmaya başlandığına dikkati çeken Özkırış, kornea naklinin görmeyi düzeltmek, ağrıyı azaltmak ya da göz bütünlüğünü korumak için yapıldığını ifade etti.

    Kornea nakli ameliyatının çoğunlukla lokal anestezi altında yapıldığını belirten Özkırış, şunları kaydetti:

    "Hasta uyutulmuyor, yalnız gözü ve çevresi uyuşturuluyor. Çocuklarda, lokal anestezi ile duramayacak hastalarda veya cerrah tercihi ile genel anestezi altında yapılabiliyor. Mikroskop altında, yuvarlak özel bir bıçak ile, hastanın bulanık korneasının merkezinden 7,5-8 milimetre çapında bir pencere çıkarılıyor ve ölüden alınan şeffaf kornea nakli sırasında kataraktı da alınabiliyor. Ameliyat sonrası gözlük ya da kontakt lens kullanmak gerekebiliyor. Tıp alanında ve teknolojideki gelişmelere, yeniliklere paralel ameliyatlarda başarı oranı hızla artıyor. Kornea nakli, göz cerrahisi sonrası korneanın şeffaf kalmasını sağlayan hücreler hasar görürse ve kornea bulanıklaşırsa, korneanın kubbe şekli bozulursa örneğin konikleşirse, kalıtsal geçiş gösteren bazı kornea hastalıklarında, enfeksiyon nedeni ile korneada yara dokusu ve yeni damarlanma olursa (herpes, uçuk virüsü, keratiti sonrası), kazalar nedeniyle kornea bulanıklaşırsa veya bütünlüğü ağır derecede bozulursa, kornea nakli sonrası vücut dokuyu reddederse yapılabiliyor. Türkiye'de yılda 2 bin kornea nakli yapılıyor"

    Özkırış, kornea nakli olan hastaların özellikle ilk zamanlarda gözlerini kuvvetli ovuşturmaktan kaçınmaları, vurma çarpma gibi travmalardan korunmaları gerekitiğini ifade etti.



    Etiketler

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.