|   | 
  • Kiralık Kalem (Satılık Değil Ama)

    İNSANLIK ÜZERİNE BAZI “HAYIR”LAR

    ...Eski öğrencilerimden olumlu cevaplar, teşvikler geldi. Hattâ bir blog açarak çalışmaların daha derli toplu, daha kalıcı olması sağlanabilir, diyenler oldu. Derneğin adı da doğal olarak SANİYAD oldu. Yayın organı olan bu blogun adı ise HAYIRİST. Yani Hayırist, Sanal İnsanca Yaşam Derneği’nin yayın organı olan sanal bir gazetedir. Hayırist ismini, akla getirdiği iki anlamını da aynı anda kullanmak düşüncesiyle koyduk. Yayınlanan her yazının sonunda, anafikri “hayır” kelimesiyle noktalamayı ilke edindik...  demiştim. Hatırlıyorsunuzdur.

     

    Önceki yazımda sizlere blogumdaki bu “hayır”lı anafikirlerden eğitim konulu bazı örnekler sunmuştum. Bu yazımda ise değişik konulardaki “hayır”larımı arz edeceğim. Buyrunuz:

     

    *GEREKEN YERDE, GEREKEN ZAMANDA “HAYIR” DENİLMEMESİNE hayır!

    *İnsanlığın küçülmesine karşılık büyüyenGÖLGELERE hayır!

    *Yapmak yerine yıkmağa,onarmak yerinebozmağa, iyilik yerinekötülüğe hayır!

    *çocuklarına ruh ve irade vermeye gücü yetmeyen aileYe,

    bir hörmet ve fazilet mâbedi olmaktan çıkmış bulunan okula,

    hergün, her sabah halka kucak kucak zehirler saçan bezirgân basına,

    milletin kalbine hançer batıran ve bir türlü milletin olamayan radyoYa,

    vicdansız ve mesuliyetsiz bir saldırma politikasını menfaat dünyasında düzenleyen iğrenç ticaret hayatına,

    ikbâl ticaretini hüner ve meslek yapan particilik çalışmaLARINa hayır! (N.Topçu’dan)

    *Hayatımızı çekilmez bir yük haline koyan, insanca yaşam şansımızı elimizden alan mevcut ahlâkî sefalete, En mukaddes gayenin bir ikbal ve servet vasıtası olarak görülmesine, yükseklerde sahtekârlık tahtları kurabilmek için,mukaddes dâvaların istismar edilmesine hayır! (N.Topçu’dan)

    *Din dindir. Folklor ise folklor. Din ile folklorun harmanlanmasınahayır!

    *İbadet, insanca yaşamın ön şartıdır. İbadeti hor görüp ritüelleri onun yerine koyma gayretinehayır!

    *İnsanca yaşamın peşindeysek, İslâm, aslında insanca yaşamın ta kendisidir. Eğer imanımız, şakadan değil, gerçek iman ise... Eğer İslâm’ı doğru öğrenebilmişsek ve onu gerçekten doğru yaşamayı istiyorsak... DİNSİZ BİR İNSANCA YAŞAM DÜŞÜNCESİNE VE PRATİĞİNE hayır!

     

    *YARATICI’NIN İNSANA UYGUN VE LÂYIK GÖRDÜĞÜNDEN BAŞKA DEĞERLER, KRİTERLER PEŞİNDE KOŞUP İNSANLIĞIMIZI KAYBETMEYE hayır!

    *KUR’AN VE HADİS METİNLERİNİ ANLAMAYA ÇALIŞIRKEN GEREKEN HASSASİYETİN GÖSTERİLMEMESİNE, KELİMELERE OLDUKLARINDAN FARKLI ANLAMLAR YÜKLEME ZORLAMASINA, SANKİ (Rabbim affet!) İNSANLARA BEĞENDİRME TELÂŞINA DÜŞÜLMESİNE hayır!

    *AT GÖZLÜĞÜ TAKARAK, “TEK DOĞRU BENİM” DİYEREK, KENDİNDEN OLMAYANI TEKFİR EDEREK MÜSLÜMANLAR ARASINDA AYRIMCILIK YAPMAYA hayır.

    *İnsanca yaşamın özlemini duyarken, düşünce ve davranışlarımızda ‘hikmet’in susamışlığını yaşarken, MÜSLÜMANIMDEYİP DE ONUN ORTAYA KOYDUĞU HİKMETLERDEN GAFİL KALINMASINA, ÖĞRETTİĞİ HASSASİYETLERE UYULMAMASINA hayır!

    *YARATICI’NIN GÜCÜNE, SANATINA VE VERDİĞİ NİMETLERE HAYVANLARIN BAKTIĞI GİBİ BAKMAĞA, ŞÜKÜRDEN GAFİL KALMAĞA hayır!

    *Müslüman olmayabilirsin, “Müslüman değilim.” diyebilirsin ama İslâm’ın rükünleri, emir ve yasakları konusunda keyfine göre ahkâm kesme hakkına sahip değilsin. İSLÂMİYET TARAFINDAN BELİRLENMİŞ BULUNAN “İYİ BİR MÜSLÜMAN OLMANIN ŞARTLARI”NI MİNİK AKILLARIMIZA GÖRE ŞEKİLLENDİRME YANLIŞLIĞINA hayır!

    *“müslümanım” deyip sonra da işimize gelmeyen emir ve yasaklara itiraz etmeye (İtiraz etmek ile uymamak ayrı şeylerdir.)ve insanları şirazeden çıkarmaya hayır!

    *ALLAH’IN VE DOĞANIN VERDİĞİ; ANAYA ANALIK, BABAYA BABALIK, ÖĞRETMENE ÖĞRETMENLİK, KARIYA KARILIK, KOCAYA KOCALIK YAPMA HAKKINI ORTADAN KALDIRAN ÇAĞDAŞ(!) MEVZUATA hayır.

    *‘MÜSLÜMANIM’ DENİLDİĞİ HALDE BİR SÜRÜ HARAMIN İŞLENMESİNE VE HELE ONLARIN TECVİZ EDİLMESİNE, LANSE EDİLMESİNE hayır!

    *YARATILIŞ HİKMETLERİNİ GÖZ ÖNÜNDE TUTMADAN, FITRATA AYKIRI KONUMLANDIRMALAR YAPMAYA; KADIN ERKEK FARKININ GÖZ ARDI EDİLMESİNE hayır!

    *YARATILIŞ HİKMETLERİNİ DÜŞÜNMEDEN, FITRATA AYKIRI TANIMLAR YAPMAYA, YOLLAR ARAMAYA; ERKEK SORUMLULUĞUNUN GÖZ ARDI EDİLMESİNE hayır!

    *İster kadın ister erkek olsun, Yaratıcımızın bizler için biçtiği rollerden dolayı kavga çıkaranlara, rollerini büyütmeye çalışanlara, BAŞKASININ ROLÜNE SOYUNANLARA ve YARATICI’Ya (cELLECELÂLÜHÜ) isyan edenlere hayır!

    *AĞZINDAN SALYALAR AKAN KAPİTALİST DÜNYANIN VE FEMİNİST ANLAYIŞIN, KADINI DA ERKEĞİ DE ÇOCUĞU DA ŞİRAZEDEN ÇIKARMALARINA, ÇOK KAZANMA HIRSLARIYLA, BİT KADAR AKILLARIYLA ONLARA YARATICI’NIN EMRETTİKLERİ DIŞINDA ROLLER BİÇMELERİNE hayır!

    *SEMAVÎ ÖLÇÜLERİN, SINIRLARIN TE’VİLLERLE DEĞİŞTİRİLMESİNE, İSTER KADINA İSTER ERKEĞE ŞİDDET UYGULAYAN KATİL AYILARAVE KADININ ŞİRRETLEŞTİRİLMESİNE hayır!

    *Direksiyondan üstün olduğunu sanan tekere,

    tekerden üstün olduğunu sanan frene,

    frenden üstün olduğunu sanan şanzımana,

    şanzımandan üstün olduğunu sanan direksiyona...

    ve de bütün bunların birbirlerinin işlerine soyunmalarınaYA DA KAFALARINA GÖRE TAKILMAYA KALKIŞMALARINA hayır!

    *AİLE MÜESSESESİNİ YIPRATACAK VE DOLAYISIYLA TOPLUM DÜZENİNİ BOZUP SOSYAL HUZURU DİNAMİTLEYECEKHER TÜRLÜ DÜŞÜNCEYE, YAKLAŞIMA VE TEŞEBBÜSE hayır!

    *Eş seçiminden çeyiz hazırlığına, düğün şekline, karşılıklı ilişkilere kadar evllikle ilgili her konuda Yaratıcımızın gösterdiği yoldan sapılmasına; doğrunun, güzelin, kolayın, mantıklının dışına çıkılmasına hayır!

    *RAYDAN ÇIKMIŞ BOZUK BİR TOPLUMUN, KENDİSİNE BENZETMEK İÇİN BİREYE BASKI YAPMASINA DA TOPLUMDAKİ KÖTÜLÜKLERE BİREYİN TEPKİ GÖSTERMEMESİNE DE hayır!

    *Dövme yaptıranların, küpe için kız çocuklarının kulaklarını deldirenlerin, zürafa kadın olup boyunlarındaki onlarca halkayla dolaşanların, Mursi Kabilesi’ne mensup kadınlar gibi dudaklarına tabak takan kadınların, vücutlarını jiletle çizen dengesizlerin bu yaptıklarını doğru ve güzel göstermeye kalkışmalarına hayır!

    *BUGÜNKÜ AHLÂKÎ SEFALETE; ALLAH’IN EMRETTİĞİ NİZAMI, ATALARIMIZDAN MİRAS KALAN AHLÂKÎ GELENEĞİ YIKMA ÇALIŞMALARINA VE BENZERİ OLUMSUZLUKLARA TEPKİSİZ KALMAYA hayır!

    *EDEBİN İDRAK EDİLEMEYİŞİNE, EDEP TANIMININ VE GÖSTERGELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE, ANARŞİYE PİRİM VERİLMESİNE hayır!

    *İTAATIN BİR KENARA KONULARAK İNSANOĞLUNA BAŞKALDIRI VE ŞİRRETLİĞİN ÖĞRETİLMESİNEhayır!

    *İnsanca yaşama kavuşabilmemiz için,Cemiyetkarşısındaki çeşitli mesuliyetlerimizi yıkan acaip hürriyetlere de hangi isim altında olursa olsun haksız ve adaletsiz istibdatlara ve zulümlere de hayır!

    *Yaratıcı mutlak adalet sahibidir. Adaletle hükmetme, adaletle amel etme sorumluluğunu bizim omuzlarımıza da yüklemiştir.HANGİ KONUDA OLURSA OLSUN, NE TÜRDEN OLURSA OLSUN, ADALETSİZLİĞE hayır!

    *Demokrasinin zulüm sistemi hâline gelmesine; BİREYlerin zulmü yıkmaya çalışmak yerine birbirlerini istismar etmelerine, birbirlerine zulmetmelerine, kendi çıkarları uğruna kendi zulüm cenderelerini oluşturmalarınahayır. (N.Topçu’dan)

    *İnsanca yaşam için en iyi yönetim şekli olarak düşünülen cumhuriyeti doğru öğrenmeli, doğru uygulamaya çalışmalıyız. EVRENDEKİ, ADININ VAR OLDUĞU FAKAT KENDİSİNİN SİLİNİP KAYBOLDUĞU BÜTÜN SÖZDE CUMHURİYET UYGULAMALARINA hayır!

    *İZ’ANSIZLIĞA, İNSAFSIZLIĞA, AT GÖZLÜĞÜ TAKIP HAKİKATE GÖZLERİMİZİ KAPATMAYA, KALPLERİ DUMURA UĞRATAN AHMAKÇA TARAFGİRLİĞE hayır!

    *ELEŞTİRİ YAPARKEN OBJEKTİFLİKTEN, NESNELLİKTEN AYRILMAYA DA İYİ NİYETLE YAPILMIŞ ELEŞTİRİLERE KIZMAYA DA hayır!

    *BAŞÖRTÜSÜNÜ DEĞNEĞE TAKIP SALLAYANiranlı özgürlükçü kadınLARA, Yaratıcı’nın emir ve yasaklarına savaş açANLARa hayır!

    *İnsanları zekâlarıyla ya da fizikî görünümleriyle bir yerlere koymaya hayır! GÜZELLİK YARIŞMALARI YAPARAK AZGIN ERKEKLERİN ŞEHVETLERİNİ TATMİN ETMEĞE VE DİĞER KADINLARI EZMEĞE hayır!

    *KADIN İÇİN EN HAYIRLI YERİN EVİ OLDUĞUNU İNKÂRA hayır.

    *Hangi adları koyarlarsa koysunlar, SARAYLARA DA ANIT MEZARLARA DA, KADINA SEVGİNİN KENDİSİ İÇİN ANIT MEZAR YAPTIRARAK GÖSTERİLMESİNE DE hayır!

    *YANLIŞ YERDE TOMURCUKLANAN AŞK ÇİÇEĞİNE hayır!

    *AŞKIN YOZLAŞTIRILMASINA, AŞK OLMAKTAN ÇIKARILMASINAhayır.

    *NEHRİN YATAĞINI BOZMAĞA, ÂŞIĞI ATEŞE ATMAĞA hayır!

    *Erkek çocuk saplantısınave çocuklara çok iddialı, daha doğrusu özentili (özenmek başka bir şeydir, bilirsiniz) isimler ya da dandik isimler konulmasınahayır!

    *ÇOCUKLARA İSİM VERİRKEN GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAMIZ GEREKEN BİLGİLERDEN GAFİL KALMAYA hayır!

    *Çocuklarımıza, kadere isyan, Allah’a itiraz kokan isimler konulmasına hayır!

    *ayetlerle, hadislerle konunun önemi ve izlenmesi gereken yol öğretilmişken, isim koymada yapılan takıntılı yanlışlara hayır!

    *ayetlerle, hadislerle konunun önemi ve izlenmesi gereken yol öğretilmişken, KENDİ ZEVKİMİZ İÇİN ÇOCUĞU SEVGİ MANYAĞI YAPMAĞA ve dedelerin (adaş) torunlarını ÖLÇÜSÜZCE şımartmalarına hayır!

    *ALLAH’IN BİZE EMANETLERİ OLAN, BİZİM İMTİHANIMIZ OLAN ÇOCUKLARIMIZ İÇİN, GELECEĞİMİZ İÇİN, TOPLUMUMUZ İÇİN, ÖZ HUZURUMUZ İÇİN BİRAZ ZAHMETİ ÇOK GÖRMEĞE, FEDAKÂRLIKTAN KAÇMAĞA hayır.

    *Allah’ın büyük kötülüklerden biri saydığı GURUR’A hayır!

    *Başkalarını yerindirecek, onların haset damarlarını kabartacakarsız gösterişe hayır!

    *Borç isteyen ihtiyaç sahiplerine ilgisiz kalınmasına hayır!

    *İSLÂM’IN ÜÇÜNCÜ ŞARTI ZEKÂTIN HİKMETLERİNİ ANLAMADA BAĞNAZLIK ETMEYE DE HAKKI OLMAYANLARA ZEKÂT VERMEYE DE hayır!

    *Bütün katmanlarıyla toplumun başına belâdan başka bir şey olmayan faize hayır!

    *Kumarın şirin gösterilmesine, çocuklara kumar sevgisi aşılanmasına... her türDEN KUMARAhayır!

    *ORTAM BOZUK İKEN DOKTORA, POLİSE, İMAMA, ÖĞRETMENE “KÖTÜSÜN” DEMEĞE hayır!

    *İnsanca yaşamın söz konusu olduğu bir toplumda, polisin varlığı bir ayıptır. Ama ideal anlamda insanca yaşamın maalesef bir hayâlden bir ütopyadan ileri gidemediği gerçeği, polis gerçeğini yaşamımızın bir parçası yapmaktadır. İNSANCA YAŞAMIN PEŞİNDEYKEN, YANLIŞ POLİSE DE POLİSE KARŞI YANLIŞ BAKIŞLARA VE TUTUMLARA DA hayır!

    *Hobi mobi, Zorunlu ihtiyaçlar dışında yapılanavcılığa, doğadaki hayvancıkların sadistçe ve kalleşçe öldürülmesine, yani iğreç avcılığa hayır!

     *HAYVANLAR VE ÖZELLİKLE DE SOKAK KÖPEKLERİ KONUSUNDA YAPILAN YANLIŞLARA, İFRAT VE TEFRİDE hayır!

    *HAYVANLARIN YARATILIŞ GAYELERİNE UYGUN BİÇİMDE KULLANIMININ ENGELLENMESİNE, HAYVANLARIN YARATICININ ÖĞRETTİĞİ YERLERDEN FARKLI YERLERE KONULMASINA, VE HAYVANDAN ÇOK HAYVANSEVER OLMAYA hayır!

    *YAŞADIĞIMIZ ALANLARDA BAŞIBOŞ KÖPEK POPÜLASYONUNUN ARTMASINA NEDEN OLACAK TUTUM VE DAVRANIŞLARA, BU SORUNA İLGİSİZ KALAN, ÇÖZÜM ARAMAYAN YETKİLİLERE hayır!

    *İnsanca yaşamın elbette bir faturası var ve olmalıdır da. Bizler de şayet insanca yaşamak istiyorsak, bazıları birbirinden ilgisiz gibi görünse de insanca yaşamın bütün kurallarına uymalı, bütün gereklerini yerine getirmeliyiz. Örneğin; ÜRETİMDE, GENEL KABUL GÖRMÜŞ (EVRENSEL) STANDARTLARA UYULMAMASINA, DAHA KULLANILMADAN ÇÖPE ATILACAK MALLAR ÜRETMEYE, İTHAL ETMEYE hayır!

    *Kırıtan, müennes Türkçeye hayır!

    Hayırist, esenlik dolu HAYIRLI günler diler.

     

    R. Serdar Özmilli

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.